top of page
  • Foto van schrijverMarjorie

Beter wakker worden met deze 10 tips

Je wil makkelijker opstaan, maar hebt moeite om uit bed te komen? Zonsopgang is steeds later. Het zorgt ervoor dat het nog donker is, als het tijd is om op te staan. Dat maakt het voor sommige mensen lastiger om uit bed te komen.


Met deze 10 tips helpen we je op weg om vroeg op te staan en leggen we uit waarom je dit zou moeten doen. Een goede nachtrust geeft dat je 's morgens uitgerust bent. Opstaan zal dan eenvoudiger gaan. De eerste vier adviezen zijn gericht op het verbeteren van de kwaliteit en de duur van je slaap. De volgende zes tips zijn behulpzaam bij de start van de nieuwe dag.


Beter wakker worden met deze 10 tips

Goede slaap

Eten en drinken voor het slapen

Gemakkelijker opstaan begint met een goede nachtrust. Door de laatste 2-3 uur voor het slapen niet meer te eten kan de kwaliteit en duur van je slaap verbeteren. Let ook op eventueel gebruik van cafeïne en alcohol. Lees meer hierover in een blog die ik eerder schreef: Eten, drinken en (niet) slapen.


Vaste routine

Zorg voor rust in de laatste uren voor het slapengaan. Een ontspannen avondroutine en vaste tijden om naar bed te gaan ondersteunen de biologische klok. Dit kan je helpen om snel in slaap te vallen en daardoor makkelijker op te staan in de ochtend.


Donker

Je kan kwaliteit van slaap verbeteren door 's nachts voor een donkere slaapkamer te zorgen. Nachtelijk licht is één van de factoren die de kwaliteit van slaap negatief kan beïnvloeden. Dat kan door licht in huis, maar ook door straatverlichting. Dus doe verduisterende gordijnen dicht, laat een nachtlichtje uit of gebruik een slaapmasker. Slapen in het donker kan je helpen beter te slapen en meer uitgerust op te staan.


Slaap lang genoeg

Sommigen zeggen dat ze geen slaapproblemen hebben en alleen moeite hebben met uit bed komen in de morgen. De oorzaak ligt dan vaak in de duur van de slaap. Met zes uur slaap functioneren de meeste mensen nog prima, maar optimaal is dat niet. Dit is te merken is aan moeilijk uit bed kunnen komen in de ochtend. Een volwassene heeft ruim zeven uur tot negen uur slaap per nacht nodig.

Wil je makkelijker uit bed komen in de ochtend, geef je slaap dan prioriteit. Bereken hoe laat je naar bed moet gaan om aan 7-9 uur slaap te komen. Stel dat je om zes uur 's ochtends moet opstaan voor je werk, dan moet je tussen 21.00 en 23.00 uur slapengaan.


Wakker worden

Wat kan je doen om het opstaan beter te laten verlopen?


Snoozen

Als het moeilijk is om wakker te worden, is de snoozeknop op de wekker verleidelijk. Nog één (of een aantal) keer een paar minuten extra slaap. Voor sommige mensen is het een gewoonte om te snoozen. Geldt dit ook voor jou? Besef dat de oorzaak voor deze behoefte vaak ligt bij te weinig goede slaap, zowel in de kwaliteit als duur van de nachtrust.


De korte periode van slaap die we krijgen tussen het indrukken van de sluimerknop - vijf of tien minuten per keer - is geen herstellende slaap. Het voegt nauwelijks duur en zeker geen kwaliteit toe aan onze nachtrust. Nog even sluimeren is daarom verspilling van tijd. Ook kan het zorgen voor een suffer gevoel bij het opstaan.


Zonlicht

Zonlicht is het belangrijkste, natuurlijke signaal om wakker te worden. Om je ritme te helpen, is het aan te raden om jezelf bij of kort na het wakker worden bloot te stellen aan fel licht. Een wekker die een half uur voor het afgaan steeds meer licht gaat geven, kan je hierbij helpen. Doe, als het buiten licht is de gordijnen open en ga voor het raam zitten, zodra de zon op is. Of ga naar buiten.


Lichttherapie

In de tijden van het jaar dat het nog donker is als je opstaat, kan je gebruik maken van een daglichtlamp met 10.000 lux of een lichttherapiebril die met blauw licht en 135 lux hetzelfde effect bereikt. Het licht, wat via de ogen binnenkomt, zorgt ervoor dat de productie van het slaaphormoon melatonine onderdrukt.

Voor het optimale effect raad ik aan om binnen 10 tot uiterlijk 30 minuten na het ontwaken in het licht te zijn en het liefst tussen 6 en 7 uur in de ochtend. Elke dag op dezelfde tijd. Een sessie lichttherapie duurt 20-60 minuten. Met een AYOlite lichtbril kan je tijdens je lichttherapie je gewone ochtendroutine volgen. Zo kost het geen extra tijd en begin je de dag met meer energie.


Heb je interesse in het aanschaffen van de AYOlite lichttherapiebril? Kijk dan in mijn webshop.

Vragen over lichttherapie kan je stellen door een e-mail te sturen naar info@woordenwelzijn.nl. Ik help je graag.


Water

Water kan je op meerdere manieren meer energie geven in de ochtend. Over het algemeen geldt dat we 's morgens het minst gehydrateerd zijn. Een goede hydratatie draagt bij aan een wakker gevoel en een betere concentratie. Het is daarom goed om gedurende je ochtendroutine water te drinken.


Koud water

Ook douchen kan helpen om sneller wakker te worden. In het bijzonder koud water heeft een stimulerend effect. Je warme douche eindigen met 30 seconden koud water helpt na het wakker worden om je sneller fit en energiek te voelen. Douche je in de avond, dan kan je 's ochtends je gezicht wassen met koud water.


Begin de dag met God

In Markus 1:35 lezen we dan Jezus erg vroeg in de ochtend opstaat om te bidden. Dit contact met Zijn Vader aan het begin van de dag gaf Hem kracht. We mogen dit voorbeeld volgen.


"'s Morgens hoort U mijn stem, HEERE;

's morgens leg ik mijn gebed voor U neer

en zie ik naar U uit.

...

U immers zegent de rechtvaardige, HEERE;

U omringt hem met goedgunstigheid als met een schild."

Psalm 5:4 en 13.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page