top of page
  • Foto van schrijverMarjorie

Slapen in het donker

Bijgewerkt op: 10 mrt.

Om diverse redenen worden mensen blootgesteld aan licht tijdens het slapen in de nacht. Dat kan zijn omdat ze het bijvoorbeeld prettig vinden om een nachtlichtje aan te hebben. Of de straatverlichting dringt door het slaapkamerraam naar binnen.


Slapen met (een beetje) licht lijkt misschien geen effect te hebben, omdat je wel slaapt. Maar je ogen en hersenen nemen het licht onbewust wel waar. Ook met gesloten oogleden kan er nog iets van licht doordringen. Doe maar eens je ogen dicht en beweeg een hand vlak voor je gezicht. Merk je het als je hand voor je ogen is?

Uit onderzoeken blijkt dat slapen in het licht een negatieve invloed op je gezondheid heeft. Het beste voor je welzijn is om een donkere kamer te slapen.


Blog waarom slapen in het donker het best is


Invloed van licht in de nacht

Melatonine

Melatonine is het slaaphormoon, dat als het in de avond stijgt, je helpt om slaperig te worden en in slaap te vallen. De productie van dit hormoon is sterk gebonden aan lichtintensiteit en -kleur. Fel en blauw licht, wat van nature meer aanwezig in ochtendlicht, onderdrukt de aanmaak van melatonine. ’s Morgens helpt dit om wakker te worden. Het blauwe licht is ook aanwezig in ledlampen en diverse schermen, zoals de mobiele telefoon en de televisie. Gebruik van deze kunstverlichting in de avond en nacht kan op die momenten de melatonineproductie verlagen, wat in slaap vallen bemoeilijkt of verlaat.


Slaapkwaliteit

Er zijn vele factoren die de kwaliteit van slaap kan beïnvloeden. Nachtelijk licht is daar één van. Dat kan door licht in huis, zoals we hiervoor gezien hebben, maar ook door straatverlichting.

Mensen die in grote steden wonen die 's nachts verlicht zijn met heldere straatlantaarns hebben geven vaker aan dat ze slaapproblemen ervaren, suggereert onderzoek.

Hoewel de studie geen oorzaak en gevolg bewijst, nemen de wetenschappers aan dat felle buitenverlichting gedurende de nacht de kwaliteit van de slaap verstoort. Mensen die 's nachts veel worden blootgesteld aan licht gaven vaker aan dat ze ontevreden te zijn over de duur of de kwaliteit van hun slaap in vergelijking met mensen die in regio’s wonen met weinig licht, zo bleek uit de bevindingen.


Hartfrequentie

Diverse parameters van hart en bloedvaten, zoals de hartfrequentie (het aantal slagen per minuut) en de bloeddruk, gaan omlaag tijdens de slaap. Als je ’s nachts in een matig verlichte kamer slaapt, gaat je hartslag omhoog. Het licht activeert namelijk het autonome zenuwstelsel en zet aan tot actie. Dit zorgt er dus voor dat het lichaam niet goed kan rusten.


Insulineresistentie en risico op overgewicht

Uit een groot onderzoek blijkt dat slapen met kunstmatig licht een risicofactor is voor gewichtstoename en het ontwikkelen van overgewicht of obesitas. In een vervolgonderzoek is ontdekt wat kan uitleggen waardoor dat komt. Bij diegenen die met licht aan (100 lux) sliepen, was de slaapkwaliteit slechter. Die personen sliepen minder diep. De volgende dag kon hun lichaam minder goed omgaan met glucose. De cellen kunnen de glucose minder goed in zich opnemen om te gebruiken voor energie. Het glucosegehalte in het bloed is hoger. Om dit te compenseren maakt het lichaam meer insuline aan. Dit wordt insulineresistentie genoemd en houdt verband met meerdere aandoeningen, waaronder overgewicht en diabetes.


Volkomen donker voor het beste slapen

In het algemeen kan gesteld worden dat slapen in zo duister mogelijke kamer het beste is. Volledige duisternis vermindert mogelijke verstoringen van de slaap en heeft een gunstige invloed op de gezondheid. Om dat te bereiken is het om de verlichting in de slaapkamer uit te doen en verduisterende gordijnen te sluiten. Een oogmasker kan ook uitkomst bieden, zeker als je partner nog in bed wil lezen, terwijl jij al wil slapen.


Bijbeltekst Genesis 1:16, zon, maan en sterren, blog waarom slapen in het donker het best is.

Nachtlampje?

Sommige mensen hebben moeite met slapen in het pikdonker. Bijvoorbeeld kinderen die ’s nachts angstig zijn of uit veiligheidsoverwegingen in verband met toiletbezoek in de nacht. Wil je toch een lampje aan in de nachtelijke uren, gebruik dan een lampje met warm, oranje licht. Zorg ervoor dat het licht niet direct op je gezicht schijnt en plaats de lamp laag. Je kan bijvoorbeeld een zoutlamp op de overloop plaatsen. Dit licht is het meest geschikt in de avond en nacht.


Lichttherapie

Behalve het duister in de nacht, is voldoende licht in (het begin van) de dag belangrijk voor een goede nachtrust. Doe dit door jezelf zo snel mogelijk na het opstaan bloot te stellen aan helder licht. Doe dan het licht aan, open de gordijnen, ga als het kan naar buiten. Sta je voor zonsopgang op? Dan kan je lichttherapie overwegen.


De AYOlite lichttherapiebril is nu te koop bij Woord en Welzijn. Heb je interesse? Klik hieronder om naar de webshop te gaan.


Vragen over lichttherapie kan je stellen door een e-mail te sturen naar info@woordenwelzijn.nl. Ik help je graag.





Bronnen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page