“U hebt het licht en de zon hun plaats gegeven.”
Psalm 74:16
Op de eerste dag maakt God licht. Op de vierde dag vult Hij dat aan met zon, maan en sterren. Dat is niet zonder reden. Het maakt het onderscheid tussen dag en nacht duidelijk, maar het is ook een natuurlijke manier om vaste tijden aan te duiden. Zonlicht is het belangrijkste, natuurlijke signaal om onze biologische klok af te stemmen. Onder meer daarom is zonlicht een van de acht pijlers van een gezonde levensstijl.
Voldoende daglicht?
Als het ’s avonds donker wordt, is dat een trigger voor het lichaam om melatonine, het slaaphormoon, aan te maken. Helder ochtendlicht is een teken om wakker, alert en actief te worden. Het kan lastig zijn om gedurende de dag voldoende buiten te zijn om onszelf aan het felle licht bloot te stellen. Bijvoorbeeld door werk, weersomstandigheden of de korte dagen in de herfst en winter.
Dit kan leiden tot een discrepantie tussen de werkelijke tijd en de inwendige, biologische klok. Op zijn beurt kan dat tot diverse gezondheidsklachten leiden. Er zijn zeer veel wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar het effect van licht en lichttherapie op de gezondheid en het welzijn van mensen. Een disbalans van je dag-nachtritme kan grote gevolgen hebben, zoals een hoger risico op diverse chronische aandoeningen, zoals overgewicht, hartproblemen, diabetes, slaapproblemen en depressie.
Lichttherapie
Lichttherapie kan worden ingezet als eenvoudige, natuurlijke remedie. Lichttherapie is een behandeling waarbij natuurlijk ochtendlicht wordt nagebootst. Als je dit vroeg op de dag toepast, zorgt dit ervoor dat je bioritme meer in balans komt met dag en nacht. Dit heeft vele voordelen voor je gezondheid en welzijn, zoals meer energie, lekkerder in je vel zitten en beter slapen.
Wat is het? Hoe werkt het?
Lichttherapie stimuleert een speciaal soort lichtgevoelige cellen op het netvlies in de ogen: fotosensitieve retinale ganglioncellen. Als deze cellen worden geactiveerd, sturen ze een signaal naar de nucleus suprachiasmaticus, een gebied in de hersenen, om de aanmaak van het slaaphormoon melatonine te onderdrukken. Hierdoor voel je je meer energiek, opgewekt en alert.
Lamp of bril
Je kan lichttherapie toepassen door middel van een daglichtlamp of een lichttherapiebril.
Daglichtlamp
De lamp is effectief, maar heeft meerdere nadelen. Zo ben je tijdens de behandeling, van meestal 30 minuten, aan een vaste plek gebonden. Ook moet je in een bepaalde richting kijken en op korte afstand van de lamp zitten. Voor een goede effectiviteit moet de lichttherapielamp een lichtsterkte hebben van 10.000 lux. Dit is vergelijkbaar met daglicht op een zonnige dag. Er zijn gebruikers die dit als te fel ervaren.
Lichttherapiebril
De lichttherapiebril kent al deze nadelen niet. De lichttherapiebril maakt gebruik van blauw licht. De lichtsterkte is veel lager, omdat het alleen het werkzame deel uit het witte licht gebruikt. De bril schijn niet direct in de ogen, maar erboven. Het licht is daardoor prettiger voor de ogen en het effect van deze bril is vergelijkbaar met de lamp.
De AYO lichttherapiebril is voor iedereen te gebruiken door de makkelijk te verstellen neussteun en flexibele pootjes. De daglichtbrillen van AYO zijn te combineren met een gewone bril.
Je kunt de lichtbril dragen tijdens je bezigheden. Het kost je daarom geen extra tijd. Gedurende de sessie komt het blauwe licht van de bril continu en gelijkmatig in de ogen. Geen zorgen over afstand, richting of bewegingsbeperking dus.
(Winter-)depressie
Er zijn bepaalde aandoeningen en omstandigheden waarbij lichttherapie erg effectief is.
Het is onder meer doeltreffend bij diverse depressieve klachten en slaapproblemen. Lichttherapie is veel onderzocht bij personen met winterdepressie. Lichttherapie heeft een zeer positief effect hierop. Maar ook bij depressie die niet afhankelijk is van het seizoen, een bipolaire stemmingsstoornis en postnatale depressie heeft lichttherapie een positieve uitwerking.
Slaapproblemen
Bij uiteenlopende slaapproblemen, van moeite met op tijd in slaap vallen, doorslapen tot moeite met opstaan in de ochtend, kan lichttherapie uitkomst bieden. Ook als de slaapstoornis gerelateerd is aan de ziekte van Parkinson of Alzheimer kan lichttherapie helpen het bioritme te herstellen.
Tenslotte kan het gebruik van een daglichtlamp of lichtbril ondersteunen bij een jetlag en onregelmatige werktijden, zoals bij nachtdienst.
Gebruik
Uit onderzoek blijkt dat het blauw-turquoise 470-475 nm licht met een uitstraling van 250 uW/cm2 de beste golflengte is voor het corrigeren van het circadiaan ritme. Dit licht wordt gebruikt in de lichttherapiebril. Het optimale effect wordt bereikt als de sessie 20 minuten duurt. De timing van de lichtbehandeling is afhankelijk van je persoonlijke omstandigheden en de doelen die je wilt bereiken.
Lichtbril kopen
De AYOlite lichttherapiebril is nu te koop bij Woord en Welzijn. Heb je interesse? Klik hieronder om naar de webshop te gaan.
Vragen over lichttherapie kan je stellen door een e-mail te sturen naar info@woordenwelzijn.nl. Ik help je graag.
Comments