top of page
  • Foto van schrijverMarjorie

De acht gezondheidswetten – Deel 4: Zonlicht

Bijgewerkt op: 12 jul. 2021

In deze achtdelige serie wil ik met u enkele basisaspecten doornemen van de acht onderdelen voor een gezonde levensstijl. Mijn vorige blogs in deze serie kunt u hier teruglezen: voeding, beweging, water. Deze acht onderdelen worden samengevat met de acroniem NEW START. Het staat voor:

Nutrition - Voeding

Exercise - Beweging

Water - Water

Sunlight - Zonlicht

Temperance - Matigheid

Air - Frisse lucht

Rest - Rust

Trust in God - Vertrouwen in God


Vanwege het risico op verbranden en het risico op huidkanker heeft zonlicht niet altijd een positief imago. We moeten zeker verstandig met de zon omgaan en onszelf niet te lang onbeschermd aan het zonlicht blootstellen. Meer over matigheid leest u in deel 5 van deze serie. In deze blog wil ik meer vertellen over de positieve effecten van zonlicht op onze gezondheid.

Positieve effecten van zonlicht

In Spreuken 15:30 lezen we: “Het licht in de ogen verblijdt het hart, een goed gerucht verkwikt de beenderen.”

Dat omschrijft wat zonlicht met ons doet! Zonnestralen op onze huid stimuleren de aanmaak van vitamine D. Deze vitamine heeft een scala aan positieve effecten in ons lichaam. Het is essentieel voor sterke botten en tanden. Onder meer door de opname van calcium te verbeteren. Mensen met voldoende vitamine D hebben sterkere spieren en minder pijn in botten en spieren.


Ook verbetert vitamine D het immuunsysteem en het kan auto-immuunziekten voorkomen of de ontwikkeling daarvan remmen. Tekorten geven een verhoogd risico op diverse soorten kanker, hypertensie (hoge bloeddruk), multiple sclerose, reuma en diabetes. Ook zijn er in wetenschappelijk onderzoek verbanden aangetroffen tussen een te laag vitamine D gehalte en psychische problemen, onder meer depressie en schizofrenie.

Ritme

Prediker 11:7 zegt: “Het licht is aangenaam, en het doet de ogen goed de zon te zien.” In de ogen zijn meerdere soorten lichtgevoelige cellen. De meest bekende zijn de staafjes en kegeltjes. Daarmee kunnen we zien. Er zijn op het netvlies ook een speciaal type zenuwcellen die veranderingen in lichtintensiteit en -kwaliteit waarnemen. Ze hebben een belangrijk effect op onze stemming en biologische klok.


Volgens de Bijbel is een van de doelen van zonlicht ‘voor aanduiding van vaste tijden en van dagen en jaren’, de biologische klok dus. We lezen dit bij de vierde scheppingsdag in Genesis 1:14 -18: “En God zei: Laten er lichten zijn aan het hemelgewelf om scheiding te maken tussen de dag en de nacht; en laten zij zijn tot tekenen, en tot aanduiding van vaste tijden en van dagen en jaren! En laten zij tot lichten zijn aan het hemelgewelf om licht te geven op de aarde! En het was zo. En God maakte de twee grote lichten: het grote licht om de dag te beheersen en het kleine licht om de nacht te beheersen; en ook de sterren. En God plaatste ze aan het hemelgewelf om licht te geven op de aarde, om de dag en de nacht te beheersen en om scheiding te maken tussen het licht en de duisternis. En God zag dat het goed was.”

Zon heeft een vaste plaats en tijd van opkomen en ondergaan (Psalm 104:19), tot aanduiding van vaste tijden, dagen en jaren (Genesis 1:14-19). De zon is er altijd (Psalm 89:37) en overal (Psalm 113:3), voor iedereen (Mattheüs 5:45).

Een vast nacht-dagritme is belangrijk voor een goede slaap, onze gemoedsgesteldheid en voor diverse hormonen in ons lichaam, zoals die voor verzadiging en eetlust zorgen.

Het Licht

De zon is een natuurlijke bron van licht. Geestelijk gezien is Jezus het Licht. Johannes 8:12: “Jezus dan sprak opnieuw tot hen en zei: Ik ben het Licht der wereld; wie Mij volgt, zal beslist niet in de duisternis wandelen, maar zal het licht van het leven hebben.”

Bij God is geen duisternis, geen hopeloosheid. Het geeft een glimpje van hoe het nieuwe Jeruzalem zal zijn. “En de stad heeft de zon en de maan niet nodig om haar te beschijnen, want de heerlijkheid van God verlicht haar, en het Lam is haar lamp. En de naties die zalig worden, zullen in haar licht wandelen, en de koningen van de aarde brengen hun heerlijkheid en eer erin.” Openbaring 21:23-24.


Afsluiting

Natuurlijk valt er nog veel meer over zonlicht te vertellen. In toekomstige blogs zal ik vaker over zonlicht schrijven, maar in de eerstvolgende blog gaan we in op het vijfde onderdeel van de acht gezondheidswetten: matigheid en wat de Bijbel daarover zegt.

Recente blogposts

Alles weergeven

Vitamine D

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page