top of page
  • Foto van schrijverMarjorie

De acht gezondheidswetten – Deel 1: Voeding

Bijgewerkt op: 12 jul. 2021

In deze achtdelige serie wil ik met u enkele basisaspecten doornemen van de acht onderdelen voor een gezonde levensstijl. In mijn vorige blog benoemde ik het al even. Dit kunt u hier teruglezen. Deze acht onderdelen worden samengevat met de acroniem NEW START. Het staat voor:

Nutrition - Voeding

Exercise - Beweging

Water - Water

Sunlight - Zonlicht

Temperance - Matigheid

Air - Frisse lucht

Rest - Rust

Trust in God - Vertrouwen in God

Deze keer leggen we de focus op voeding.Waarom is gezonde voeding belangrijk?

Maakt het uit wat we eten? Zeker weten! God heeft ons geschapen en nog meer dan dat: we zijn van Hem. Jezus heeft met Zijn leven, met Zijn bloed, ons gekocht en God wil in ons wonen!

“Of weet u niet, dat uw lichaam een tempel is van de Heilige Geest, Die in u is en Die u van God hebt ontvangen, en dat u niet van uzelf bent? U bent immers duur gekocht. Verheerlijk daarom God in uw lichaam en in uw geest, die van God zijn.” 1 Kor 6:19-20

Ons lichaam is een tempel van God en we worden opgeroepen om Hem te verheerlijken in ons lichaam en geest. We moeten goed met ons lichaam omgaan en het gezonde voeding geven. Dit is een onderdeel van God verheerlijken.


Wat is gezonde voeding?

Als we op zoek gaan naar informatie over voeding kunnen we via kiezen uit een grote verscheidenheid aan instituten, diëtisten en andere deskundigen, afvalmethodes enzovoort. Door de enorme hoeveelheid informatie, die soms ook tegenstrijdig is, is het moeilijk om te bepalen wat echt waar en betrouwbaar is. Net als David, kunnen we tegen God zeggen: “Uw handen hebben mij gemaakt en bereid; geef mij inzicht, zodat ik Uw geboden leer.” Ps 119:73

In de Bijbel staan vele praktische aanwijzingen over gezonde voeding. Dat begint al in het eerste hoofdstukken van de Bijbel: “En God zei: Zie, Ik geef u al het zaaddragende gewas dat op heel de aarde is, en alle bomen waaraan zaaddragende boomvruchten zijn; dat zal u tot voedsel dienen.” Genesis 1:29. “En u zult het gewas van het veld eten” Genesis 3:18. Adam en Eva mochten vrij eten van noten en zaden, granen, peulvruchten, kruiden, groenten en fruit. Ook nu nog is dit dieet het beste voor onze gezondheid.


Wat is het effect van gezonde voeding

“Een perfecte gezondheid hangt af van een perfecte bloedsomloop.” E. White, Healthful Living, p.178.

Een plantaardig dieet, bestaande uit de bovengenoemde voedingsgroepen, helpt om het bloed minder stroperig te maken. Het voedsel bevat geen cholesterol. Ook verbetert veganistische voedsel de flexibiliteit en de diameter van de slagaders. Dit alles leidt tot een betere doorbloeding van het lichaam.

Een tweede effect van plantaardige voeding haakt in op ontsteking. Vrijwel alle chronische ziektes, en sommige acute ziektes, worden veroorzaakt door een ontstekingsreactie. Denk hierbij aan diabetes, kanker, hart- en vaatziekten, allergieen, astma, auto-immuunziektes enzovoorts.

Plantaardige voeding zit vol met vitaminen, mineralen, antioxidanten en meer. Deze helpen om de ontstekingsreactie af te remmen en tegen te gaan. Zo kunnen ziekten verminderd of zelf voorkomen worden.

“De Heer zal alle ziekte van u weren en geen van de verschrikkelijke kwalen van Egypte, die u hebt leren kennen, zal Hij u opleggen ” Deuteronomium 7:15


Ter afsluiting

Natuurlijk valt er nog veel meer over voeding te vertellen. In toekomstige blogs zal ik vaker over voeding schrijven, maar in de eerstvolgende blog gaan we in op het tweede onderdeel van de acht gezondheidswetten: beweging en wat de Bijbel daarover zegt.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page