top of page
Foto van schrijverMarjorie

Lichttherapie bij jetlag

Bijgewerkt op: 6 mrt.

De zomer begint, de tijd dat veel mensen vakantie hebben. Een periode om de vaste routine van werk, school en andere verplichtingen even los te laten en tot rust te komen. Misschien gewoon thuis, misschien in een hotel, vakantiehuis of op een camping.

Voor degenen die ver naar het westen of vooral het oosten reizen voor hun vakantie en naar een andere tijdzone gaan, kunnen de eerste paar dagen nog meer moeten uitrusten door een jetlag.


Lichttherapie bij jetlag dag-nachtritme, slaapproblemen op vakantie tijdens het reizen

Wat is een jetlag?

Bij een jetlag is je dag-nachtritme tijdelijk uit balans. Dit komt door een vliegreis, waarmee je in korte tijd meerdere tijdzones overgaat, vaak gecombineerd met slaapgebrek door het reizen. De veel voorkomende klachten zijn ’s avonds niet in slaap kunnen vallen, erg vroeg wakker worden en overdag overmatig slaperig en moe zijn. Andere mogelijke symptomen zijn: vermoeidheid, verminderde concentratie, maagdarmklachten, veranderingen in eetlust en je ‘niet lekker’ voelen.


Biologische klok

Op de vierde scheppingsdag maakte God de zon, maan en sterren. Hij vertelt er ook bij waarom, namelijk om (onder meer) ons slaap-waakritme te bepalen. “En God zei: Laten er lichten zijn aan het hemelgewelf om scheiding te maken tussen de dag en de nacht; en laten zij zijn tot tekenen, en tot aanduiding van vaste tijden en van dagen en jaren!” Genesis 1:14.


Zonlicht is de dagelijkse trigger om onze biologische klok te resetten. Dit is het signaal voor ons lichaam om wakker en alert of juist slaperig te zijn. Licht en duisternis komen in onze ogen binnen en dit wordt geregistreerd door de centrale klok in onze hersenen. Die klok in het brein bepaalt het dag-nachtritme van diverse andere systemen in het lichaam, waaronder de activiteit van bepaalde hormonen.


Lichttherapie bij jetlag dag-nachtritme, slaapproblemen op vakantie tijdens het reizen

Jetlag herstellen

Bij een jetlag is het ineens op heel andere tijden licht en donker dan je gewend was. Om je inwendige klok weer gelijk te laten lopen met de plaats waar je bent, kan je licht gebruiken als Zeitgeber. Want de zon is een van de belangrijkste signalen aan het lichaam om het juiste ritme te bepalen.


Helder licht in de ochtend, liefst kort na het wakker worden, helpt je om je meer alert te voelen. Ook draagt het bij aan het makkelijker in slaap vallen in de avond. Ga bij voorkeur na het opstaan naar buiten, het zonlicht in.


Het is ook goed om gedurende de dag jezelf bloot te stellen aan daglicht. Probeer dutjes overdag zoveel mogelijk te vermijden. Dit is namelijk verwarrend voor je biologische klok.


De uren voor het slapengaan is het verstandig om fel en/of blauw licht te vermijden. Ook de blauwe lichtgolven van schermen, zoals onder meer televisie, laptop of mobiele telefoon kan je beter niet gebruiken. Deze maken het moeilijker om in slaap te vallen, doordat de productie van melatonine, het slaaphormoon, onderdrukt.


Brillen

Door omstandigheden kan het lastig zijn om ’s ochtends de zon in te gaan of ’s avonds geen beeldschermen te gebruiken. Er zijn twee brillen die als hulpmiddel ingezet kunnen worden om van een jetlag af te komen.


Blauw licht filter bril

Als je in de avond gebruik moet maken van schermen, bijvoorbeeld voor werk, kan je op je device een blauw licht filter app installeren om blootstelling aan blauwe lichtgolven te beperken. Echter ook in spaarlampen en ledverlichting zit blauw licht. Een blauw licht filter bril kan ondersteunen om de negatieve effecten van blauwe lichtgolven, uit zowel verlichting als devices, te beperken. Op deze manier kan een blauw licht filter bril je helpen bij een jetlag.


Lichttherapiebril

Een lichtbril kan helpen om je met een natuurlijke remedie in het juiste ritme te brengen. Gebruik de lichtbril zo snel mogelijk na het wakker worden. Gebruik de lichtbril 20 tot 30 minuten per behandeling.

Het heldere, blauwe licht uit de bril dempt de aanmaak van melatonine en stimuleert de productie van cortisol. Cortisol is het hormoon wat gewoonlijk bij het opstaan zijn piek bereikt en ons helpt om wakker en alert te zijn.


Je kan de lichttherapiebril ook al in de dagen voor vertrek naar een ver land gebruiken. Met behulp van lichttherapie kan je je dag-nachtritme alvast wat verschuiven in de richting van je bestemming. Op deze manier is de overgang minder groot en heb je waarschijnlijk met behulp van lichttherapie minder last van een jetlag.


Kortom

Duisternis en daglicht het belangrijkste signalen voor ons lichaam om te tot rust te komen en te slapen of juist wakker, alert en actief te zijn. Als ons slaapwaakritme verstoord is door bijvoorbeeld een jetlag, kan je zonlicht gebruiken om weer in het juiste ritme te komen. Zo nodig kunnen een blauw licht filter bril en een lichttherapiebril ondersteuning bieden om de jetlag op een natuurlijke manier te herstellen.


Lichtbril kopen

De AYOlite lichttherapiebril is nu te koop bij Woord en Welzijn. Heb je interesse? Klik hier onder om naar de webshop te gaan.


Vragen over lichttherapie kan je stellen door een e-mail te sturen naar info@woordenwelzijn.nl. Ik help je graag.




Bronnen
  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18797560/ Treatment of circadian rhythm sleep disorders with light

  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34030534/ Evening wear of blue-blocking glasses for sleep and mood disorders

  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25287985/ Blue blocker glasses as a countermeasure for alerting effects of evening light-emitting diode screen exposure in male teenagers

  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31792259/ Light therapy with boxes or glasses to counteract effects of acute sleep deprivation

  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26606319/ The effects of light therapy on sleep problems: A systematic review and meta-analysis


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page