top of page
  • Foto van schrijverMarjorie

Natuurlijke leefstijl tips tegen de winterdip

Bijgewerkt op: 19 aug.

Een winterdip (ook wel winterblues genoemd) is een mildere versie van de winterdepressie. Vaak beginnen de klachten al in de herfst. In de lente gaat het vanzelf weer over.


Symptomen

Enkele kenmerken van een winterdip zijn veranderingen in de stemming. Je bent sneller geprikkeld, je hebt minder zin om iets te gaan doen of überhaupt minder interesse in de dingen om je heen.

Sommige mensen ervaren een toename in eetlust, vooral aan koolhydraatrijk voedsel, snoep. Of meer zin in alcohol. Een toename in gewicht kan dan het gevolg zijn.

Andere symptomen zijn veranderingen in slaap en energie. Erg moe zijn, behoefte aan slaap, ook al slaap je al meer dan normaal. Dat heeft te maken met de belangrijkste oorzaak van een winterdip of -depressie.


Oorzaak

Een gebrek aan licht is veelal de oorzaak van een winterdip. De korte dagen en het weer maken het in onze omgeving in het najaar en de winter lastiger om in voldoende mate in contact te komen met natuurlijk, helder daglicht. De biologische klok raakt hierdoor ontregeld. Dit beïnvloedt meerdere processen in het lichaam, zoals de melatonine- en serotonineproductie, wat klachten geeft.


wat is een winterdip winterdepressie, winterblues, kenmerken, symptomen oorzaak hulp, tips adviezen levensstijl leefstijl natuurlijke remedie lichttherapie green exercise buiten zonlicht hoop hydrotherapie gebed meditatie NEW START


Tips

Factoren in je leefstijl hebben invloed op een winterdip. Met veranderingen in je levensstijl kan je depressieve klachten op een natuurlijke manier verminderen. Graag deel ik enkele adviezen die een positief effect hebben op je winterblues.


Slaap

Blijf op een vaste tijd naar bed gaan en opstaan. Deze regelmaat ondersteunt je biologische klok.


Als het ’s ochtends nog donker is, kan het lastiger zijn om op te staan. Een wake-up light is een wekker die in een half uur voor de ingestelde tijd steeds feller licht geeft. Dit helpt om rustig wakker te worden.

Licht

Stel jezelf overdag bloot aan licht, bij voorkeur zo vroeg mogelijk op de dag. Schuif de gordijnen open en verplaats de plek waar je het meest zit naar het raam.


Lichttherapie na het opstaan door middel van een lamp of een lichttherapiebril, zoals de AYOlite, is zeer effectief tegen een winterdip. Het ondersteunt je biologische klok en neemt zo de belangrijkste oorzaak van je klachten weg.
Beweeg buiten

Ga naar buiten om in contact te komen met daglicht. In de ochtend bevat het zonlicht het meeste blauwe licht, dat de productie van melatonine remt.


Beweging helpt om somberheid te verminderen. Sporten in een natuurlijke omgeving, ook wel green exercise genoemd, vermindert stress, angst en depressieve gevoelens en verbetert je zelfvertrouwen en stemming.


In de herfst en winter kan je geen vitamine D uit zonlicht halen. Het is daarom verstandig vitamine D te suppleren. Te meer omdat er een verband is tussen een te laag vitamine D level en winterdepressie.


Voeding

Sint-janskruid is een ander supplement wat bewezen effectief is bij een winterdepressie. Het geeft een vermindering in angst, vermoeidheid en slaapproblemen.


Let ook op je voeding en de tijden waarop je eet. Vaste eettijden gedurende de dag zijn ook signalen voor je biologische klok, net als elke dag op dezelfde tijd naar bed gaan en opstaan. Dit helpt je lichaam om de ontregeling van je inwendige klok tegen te gaan.


Probeer zo min mogelijk tussen de maaltijden door te eten. En eet eenvoudige, maar smakelijke plantaardige voeding. Voorkom schommelingen in je bloedsuikerspiegel, want die beïnvloeden je stemming negatief.


Hydrotherapie

Water is een heel eenvoudig middel en toch doeltreffend. Het uitwendig toepassen van water om een bepaald effect te bereiken is hydrotherapie.


Je douche in de ochtend afsluiten met 30 seconden koud water, geeft een stimulerend effect. Noem het maar de kick-start van je dag.


In de avond is het prettig de dag af te sluiten met een ontspannend bad. De beste temperatuur is 34°C tot 37°C.


bemoedigende Bijbeltekst Jesaja 41:10 wat is een winterdip winterdepressie, winterblues, kenmerken, symptomen oorzaak hulp, tips adviezen levensstijl leefstijl natuurlijke remedie lichttherapie green exercise buiten zonlicht hoop hydrotherapie gebed meditatie NEW START

Gebed

In Mattheus 11:28 nodigt Jezus je uit om naar Hem toe te komen als je het moeilijk hebt. Je mag Hem in gebed vertellen waar je mee zit en Hij belooft niet alleen dat Hij naar je luistert, maar ook dat Hij je zal helpen.


“Wees niet bevreesd, want Ik ben met u,

wees niet verschrikt, want Ik ben uw God.

Ik sterk u, ook help Ik u,

ook ondersteun Ik u met Mijn rechterhand, die gerechtigheid werkt.”

Jesaja 41:10


Disclaimer

De informatie in deze blog is informatief en algemeen van aard. De blog is geen vervanging voor medische diagnose, persoonlijk advies of behandeling door een gekwalificeerde zorgverlener.

Blijf je, ondanks bovengenoemde tips dagelijks somber en lusteloos, zoek dan hulp. Maak een afspraak bij je huisarts. Hij of zij kan je zo nodig doorverwijzen naar een psycholoog of psychiater.


Lichtbril kopen

De AYOlite lichttherapiebril is nu te koop bij Woord en Welzijn. Heb je interesse? Klik hier om naar de webshop te gaan.


Vragen over lichttherapie kan je stellen door een e-mail te sturen naar info@woordenwelzijn.nl. Ik help je graag.

51 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page