top of page
  • Foto van schrijverMarjorie

Hydrotherapie: Wisseldouche

Bijgewerkt op: 10 feb.

Wat is hydrotherapie? Hydro betekent water en therapie is een behandeling. Een behandeling met behulp van water. Je kan water gebruiken in drie vormen: ijs, vloeibaar water en stoom. Verschillen in de temperatuur en druk van het water maken het geschikt voor zeer uiteenlopende toepassingen. Hydrotherapie wordt al eeuwenlang gebruikt. Ook in de Bijbel lezen we hierover. In 2 Koningen 5 bijvoorbeeld waar Naäman wordt genezen van zijn melaatsheid. “Daarom daalde hij af en dompelde zich zevenmaal onder in de Jordaan, overeenkomstig het woord van de man Gods. Zijn lichaam werd weer gezond, als het vlees van een kleine jongen, en hij werd rein.” 2 Koningen 5:14.


In deze blog wil ik de focus leggen op één vorm van hydrotherapie, namelijk de wisseldouche. Hierbij wordt heet en koud water afgewisseld.


Lees ook mijn posts over het heet en warm voetenbad en een verwarmend keelkompres.


Hydrotherapie wisseldouche contrast douche

Effecten op het lichaam

Het warme water zorgt ervoor dat de bloedvaten zich verwijden. Het koude water heeft een tegenovergesteld effect. Het laat de bloedvaten samenknijpen. Door deze twee af te wisselen wordt de bloedcirculatie flink gestimuleerd. Bloed brengt zuurstof en voedingsstoffen naar de plekken waar het langs stroomt. Tevens helpt het afvalstoffen af te voeren. Ook laat het de activiteit van witte bloedlichaampjes toenemen. Dit alles zorgt ervoor dat het lichaam sneller hersteld.


Wisseldouches hebben een pijnstillend effect en helpen spieren te ontspannen. Dit is met name onderzocht na intensieve sporttraining.


Tenslotte kan het lokaal toepassen van een wisseldouche of een wisselbad bloed en lymfe naar dat gebied trekken, waardoor het niet meer ophoopt in een ander deel van het lichaam. Een wisselvoetbad kan bijvoorbeeld verlichting van hoofdpijn of menstruatiekrampen geven.


Indicaties

Enkele redenen om een wisseldouche te nemen, zijn:

  • Om de bloedcirculatie te stimuleren

  • Om de werking van het immuunsysteem te verbeteren

  • Infecties, bijvoorbeeld een luchtweginfectie

  • Pijnlijke, stijve spieren en gewrichten na intensief sporten


Stap voor stap instructies

1) Stel de temperatuur van de douche in op 39-40°C of zo warm als je kan verdragen. Hou de temperatuur 3 minuten gelijk.


2) Wissel dan snel naar koel water. Snelle wisselingen maken de behandeling effectiever. Houd de koude douche minimaal 30 seconden vol.


3) Ga dan terug naar heet water. Maak het deze keer wat warmer dan de eerste keer. Hou de temperatuur 3 minuten gelijk.


4) Wissel dan weer snel naar een koude douche van minimaal 30 seconden. Maak het water kouder dan in stap 2. Je kan het nu makkelijker verdragen.


5) Schakel weer snel naar heet water en maak het nog wat heter dan in stap 3. Houd dit weer 3 minuten vol.


6) Je verlangt nu naar koud water. Douche de laatste 30-60 seconden naar het koudste water wat de douche geeft.


7) Droog jezelf stevig af en neem 20 minuten rust.


Kort samengevat: 3 minuten heet – 30 seconden koud. Herhaal dit (minimaal) 3 keer en eindig dus met koud.

Maak het warme water elke ronde wat warmer en het koude water kouder.

Ondanks dat de wisseldouche met koud water eindigt, voel je je warm na afloop.


Praktische tips

Bij de downloads van Woord en Welzijn vind je een verkorte instructie voor de wisseldouche of een wisselbad. Deze bestanden zijn gratis en direct te downloaden, zonder e-mailadres of andere gegevens achter te laten. Klik hier om naar de gratis downloads te gaan.


Tijdens de wisseldouche kan je de douchekop richten op een plek die het het meest nodig heeft. Bij een verkoudheid kan je de straal richten op neus, wangen en/of keel. Bij vermoeidheid op het midden van je rug. Of focus op een pijnlijke spier.


In plaats van een douche van het gehele lichaam, kan je ook een deel van het lichaam douchen. Bijvoorbeeld alleen de benen. Een andere optie is wisselbaden de nemen. Je kan afwasteiltjes gebruiken om een wisselbad van handen of voeten te doen.

Begin het warme bad met 39-40°C en maak het wat warmer terwijl de patiënt in het koude water is. Maak het echter niet warmer dan 43°C.

Begin met koud water van maximaal 21°C. Voeg daarna ijsblokjes of een bevroren coldpack toe aan het koude water.


Heet water droogt de huid uit. Smeer de huid daarom na de behandeling in met een dun laagje olijfolie.


Waarschuwing

Mensen met een zwakke conditie, hart- en vaatziekten en/of diabetes moeten niet zomaar contrast baden of wisseldouches bij zichzelf toepassen. De sterke wisselingen tussen warm en koud zijn te heftig voor hart en bloedvaten. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat wisselvoetbaden bij diabetici geen verbetering van de doorbloeding in de voeten geeft. Daarnaast voelen sommige diabetici niet wanneer het water te heet is. Soms is kunnen milde wisselbaden of -douches wel toegepast worden. Met warm (33-37°C) en koel (22-26°C) water in plaats van heet en koud.



Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page