top of page

De kracht van knoflook

  • Foto van schrijver: Marjorie
    Marjorie
  • 20 nov 2020
  • 2 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 11 jul 2021

In Exodus 16 lezen we hoe de IsraĆ«lieten tegen Mozes en Aaron mopperden. Er is weinig te eten en ze verlangen naar het brood en vlees wat ze in Egypte aten. God geeft hen vervolgens het manna en de kwartels. In Numeri 11 wordt er weer gemopperd over eten. ā€œWij denken terug aan de vis die wij in Egypte voor niets aten, aan de komkommers, de watermeloenen, de prei, de uien en de knoflook.ā€ Numeri 11:5.


ree

Lookfamilie

De laatste drie groenten: de prei, (diverse soorten) uien en knoflook, behoren tot de lookfamilie (Alliaceae). Ook sjalotten, daslook en bieslook horen hierbij. Lookgewassen zijn enorme smaakmakers en is dan ook voor vele gerechten een van de ingrediƫnten. Het is dus niet vreemd dat de Israƫlieten en de vreemdelingen die in hun midden verkeerden ernaar verlangden.

Deze kruiden of groenten zitten ook nog eens boordevol vitamines, mineralen en antioxidanten. Dus zijn ze ook goed voor de gezondheid. Binnen deze groep is knoflook wel de koning als het gaat om gezondheidsvoordelen die wetenschappelijk onderzocht zijn.


Gezondheidsvoordelen

Knoflook is klinisch onderzocht voor diverse doeleinden, waaronder de behandeling van hypertensie (hoge bloeddruk), een verhoogd cholesterol, verkoudheid, het voorkomen van aderverkalking en het ontwikkelen van tumoren (kanker). Onderzoeken laten bij het gebruik van knoflook een significante, maar lichte verlaging van het cholesterol en de bloedstolling zien. Uit sommige onderzoeken blijkt ook een daling van de bloeddruk.

Het eten van veel knoflook en andere groenten uit de lookfamilie kan het risico op (maag- en darm-) kanker verlagen.

Beschikbare publicaties wijzen op mogelijke antimicrobiƫle eigenschappen van knoflook. Het kan helpen tegen bacteriƫn, virussen en schimmels. Het meest beroemde stofje in knoflook is allicine. Uit een van de onderzoeken blijkt dat het nemen van een allicine het aantal keren dat iemand verkouden wordt en de duur van een verkoudheid verkleint, doordat het het immuunsysteem ondersteunt.


Allicine

Knoflookteentjes bevatten het stofje alliĆÆne. Andere leden van de lookfamilie hebben ook alliĆÆne, maar minder veel. Zodra het teentje beschadigd raakt, gaat het enzym allinase aan de slag. Dit enzym zet de alliĆÆne om in het werkzame allicine. Het verwijderen van het schilletje begint dit proces al een klein beetje. Het snijden of, nog beter, het persen van knoflooktenen start deze omzetting pas goed. Het veranderen van alliĆÆne naar allicine duurt even, dus laat de knoflook na het kleinmaken nog even op de snijplank liggen.

Verhitting maken het enzym allinase en de allicine onwerkzaam. Dus als je optimaal gebruik wilt maken van de allicine kan je de gesneden of geperste knoflook het best rauw eten of vlak voor het opdienen aan een gerecht toevoegen. Gebakken of gepofte knoflook bevat dan door de verhitting geen antimicrobiƫle eigenschappen meer, maar heeft nog genoeg goede stofjes om het gezond te noemen.


Supplement

Bij sommige mensen valt rauwe knoflook te zwaar op de maag. Soms helpt het dan om het samen met een maaltijd te eten. Een andere optie is om een knoflook supplement met allicine te nemen. De capsule is resistent tegen maagsap, waardoor het stofje pas in de darmen actief wordt. Bijkomend voordeel is dat je met een supplement geen last hebt van de beruchte knoflookgeur.

Opmerkingen


Het is niet meer mogelijk om opmerkingen te plaatsen bij deze post. Neem contact op met de website-eigenaar voor meer info.
Meld u aan en blijf op de hoogte van nieuwe blogs en meer.

Bedankt voor het aanmelden!

  • Pinterest
  • Instagram
  • Facebook

© 2020-2025 Woord en Welzijn

Disclaimer

De informatie op deze website is educatief en algemeen van aard. De blogs op deze site zijn geen vervanging voor medische diagnose, persoonlijk advies of behandeling door een gekwalificeerde zorgverlener.

woord en welzijn logo
bottom of page