top of page
  • Foto van schrijverMarjorie

Zoet is goed

“Hoe zoet zijn Uw woorden voor mijn gehemelte, zoeter dan honing voor mijn mond.” Psalm 119:103


Houd je ook van zoet? Een zoet toetje of een andere lekkernij? Zoet is voor velen iets waar ze van kunnen genieten.


Ook de Bijbel is positief over zoet. Iets wat goed is wordt met regelmaat zoet genoemd. Zoet is prettig, aangenaam.Wijsheid

“Eet honing, mijn zoon, want dat is goed, en honingzeem is zoet voor je gehemelte. Evenzo is het kennen van wijsheid voor je ziel:

als je haar vindt, dan is er toekomst, en wordt je hoop niet afgesneden.”

Spreuken 24:13-14


Zoet is goed, maar het is belangrijk om er wijs mee om te gaan. Zolang het gebruikt wordt op een natuurlijke manier, zoals het door God geschapen is, is het goed. Zoete voedingsproducten bestaan voornamelijk uit suikers, oftewel koolhydraten. In natuurlijke ongeraffineerde producten, zoals fruit, en (volkoren) granen, zitten naast de suikers, ook vezels, vitamines, mineralen en nog veel meer stofjes, die allemaal hun positieve effect hebben en de gezondheid ondersteunen.


De vezels zorgen voor een gereguleerde opname van de suikers in het bloed, waardoor de glucosewaarde niet te veel stijgt.

Gemanipuleerd zoet

“De woorden van een lasteraar zijn als lekkernijen,

die dalen af in de schuilhoeken van zijn binnenste.”

Spreuken 18:8


“Wee hun die … bitter voorstellen als zoet en zoet als bitter.”

Jesaja 5:20


Het gaat mis als het goede wordt gemanipuleerd. Het kan bedrieglijk zijn, omdat het nog wel aangenaam lijkt. De zoete smaak is nog steeds prettig, maar de effecten die er ontstaan door de manipulatie geven het een bittere nasmaak.


Zo gaat het ook met koolhydraten die bewerkt worden. Een graankorrel, die wordt ontdaan van de zemel en de kiem, verliest het grootste deel van de vezels, vitamines en mineralen. De witte bloem, die na deze bewerking ontstaat, heeft een heel ander effect op het lichaam dan het volkoren meel.

Bewerkte, geraffineerde koolhydraten zorgen voor schommelingen in de bloedsuiker. Dit komt doordat de vezels ontbreken. Daardoor worden de suikers snel in het bloed opgenomen. Dit geeft een rappe stijging van het glucosegehalte, wat de alvleesklier aanzet om veel insuline af te geven. De insuline helpt de glucose de lichaamscellen in en het glucosegehalte van het bloed daalt. Maar de snelle aanvoer van suiker stopt al snel. Sneller dan het lichaam kan bijbenen. Het glucosegehalte in het bloed zakt daardoor onder de normaalwaarde. In een grafiek ziet het er ongeveer zo uit.

Deze schommelingen in de glucosewaarde in het bloed geven allerlei klachten. De meest vooraanstaande klacht tijdens een dip in je bloedglucose is dat je trek krijgt. Velen zijn dan geneigd om weer iets te nemen met geraffineerde, snelle suikers. Dan volgt de tweede piek.


Enkele andere gevolgen van een schommelende bloedsuiker kunnen zijn:

· Onstilbare trek, steeds maar aan eten denken

· Wisselende stemmingen; irritatie, nervositeit, vermoeidheid

· Verminderde concentratie

· Steeds gespannen zijn, niet tot rust kunnen komen, slaapproblemen

· Hoofdpijn, duizeligheid

Onderscheid

“Veel honing eten is niet goed, maar het onderzoeken van gewichtige dingen is een eer.”

Spreuken 25:27


Niet alle koolhydraten zijn slecht. Leer onderscheid te maken tussen goed zoet en gemanipuleerd zoet. Tussen ‘plant based, whole food’, voeding, zoals God het geschapen heeft en geraffineerde, bewerkte koolhydraten. Veel snelle suikers eten is niet goed. Probeer deze te vervangen door voeding in het complete pakketje, met de vezels, vitamines en mineralen. In plaats van koek, kan je bijvoorbeeld een stuk fruit nemen.


Gods vrucht

In Openbaring 22 lezen we over Gods fruit.

“En hij liet mij een zuivere rivier zien, van het water des levens, helder als kristal, die uit de troon van God en van het Lam kwam. In het midden van haar straat en aan de ene en de andere zijde van de rivier bevond zich de Boom des levens, die twaalf vruchten voortbrengt – van maand tot maand geeft Hij Zijn vrucht. En de bladeren van de boom zijn tot genezing van de heidenvolken.” Openbaring 22:1-2


In het nieuwe Jeruzalem zal de Heere een feestmaal aanrichten (Jesaja25:6-9). Daar zullen we Zijn zoete vruchten mogen proeven. Hoe heerlijk zal dat smaken!


“Ik verlang er sterk naar in Zijn schaduw te zitten,

en Zijn vrucht is zoet voor mijn gehemelte.”

Hooglied 2:3b

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page