top of page
  • Foto van schrijverMarjorie

Green exercise

Bijgewerkt op: 15 jun. 2023

Beweging is goed voor je, dat weet iedereen

In de natuur zijn is goed voor je, dat weet ook iedereen.

Wat gebeurt er als je deze twee combineert? Is het dan dubbel zo goed?


wat is green exercise, groene lichaamsbeweging, wat zijn de effecten van green exercise, buiten sporten in de open lucht actief

Wat is green exercise?

De combinatie van beweging en natuur wordt green exercise genoemd.


De definitie van green exercise, oftewel groene lichaamsbeweging, is lichamelijke activiteit of sport in een natuurlijke omgeving, die zowel fysieke als mentale gezondheidsvoordelen kan opleveren. De vorm van beweging en de omgeving kan heel divers zijn. Van tuinieren tot fietsen op het platteland en van mountainbiken in het bos tot een wandeling in het park of over het strand.


Bij green exercise draait het om de combinatie van lichaamsbeweging en natuur. In wetenschappelijk onderzoek is sporten in verschillende locaties vergeleken. Er lijkt geen significant verschil te zijn tussen diverse types natuurlijke omgeving. Wel zorgt de aanwezigheid van natuur voor een toegevoegde waarde. [i]-[ii]


De effecten van green exercise

Lichaamsbeweging in het algemeen heeft vele voordelen van de gezondheid. Het heeft een positieve invloed op het zenuwstelsel, het immuunsysteem en vele delen van het lichaam, waaronder het hart, spieren, botten en het bloed. Hierdoor kan het risico op chronische ziekten verkleind worden. En ook als je al een chronische aandoening hebt, heeft beweging (zo nodig aangepast aan je specifieke situatie) vrijwel altijd een gunstig effect.


De meerwaarde van green exercise in vergelijking met binnen sporten is vooral op het gebied van welzijn en psychologische gezondheid. Personen die buiten in een groene omgeving actief zijn, ook al is het soms maar kort, geven in wetenschappelijk onderzoek aan dat meer tevreden zijn met het leven en een betere levenskwaliteit ervaren.


Ook blijkt uit meerdere onderzoeken dat green exercise:

- Stress verlaagt,

- Depressieve klachten vermindert,

- Angst afneemt,

- Zelfvertrouwen, gevoel van eigenwaarde verbetert en

- Stemming verbetert. [iii]-[iv]-[v]


Gods karakter in de natuur

“Gezonde, actieve lichaamsbeweging is wat je nodig hebt. Dit zal de geest versterken.” — “Er zal een grotere vitaliteit zijn, die zo noodzakelijk is voor de gezondheid.”

Healthful living, p.132.


Deze quote over beweging in de open lucht is al meer dan 150 jaar geleden geschreven en nog steeds up-to-date, zoals je hebt kunnen lezen. Sterker nog, het is van alle tijden.

In Psalm 65:4 zegt Koning David dat hij in de put zit, maar hij zingt toch een loflied op Gods goedheid. Want David weet dat er bij de Schepper uitkomst is, vergeving van zonden en zegeningen. Van de bergen, de weilanden met vee, tot de gewassen en het koren op de akkers, het water en de zon, de hele natuur getuigt van Gods goedheid. Dat is reden om niet bij de pakken neer te zitten, maar om te juichen en te zingen voor God.


“De dingen van de natuur zijn een uitdrukking van Gods karakter; waardoor we Zijn liefde, Zijn macht en Zijn heerlijkheid kunnen begrijpen.”

Testimonies for the Church 8:263.

Bronnen [i] A comparison of four typical green exercise environments and prediction of psychological health outcomes https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26087698/ [ii] Psychological benefits of green exercise in wild or urban greenspaces: a meta-analysis of controlled trials https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1618866722000012 [iii] Nature-based outdoor activities for mental and physical health: Systematic review and meta-analysis https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34646931/ [iv] Gardening is beneficial for health: A meta-analysis https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27981022/ [v] People with the least positive attitudes to green exercise derive most anxiolytic benefit from walking in green space https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1618866722001303

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page