top of page

Hydrotherapie: De juiste timing


Hydrotherapie: De juiste timing bij wisseldouche wisselbaden contrastdouche


Hydrotherapie is een prettige en doeltreffende natuurlijke behandelmethode voor diverse symptomen. Op deze website heb ik meerdere blogs staan over therapieën met water:


De wisseldouche, ook wel contrastdouche genoemd, is over het hele lichaam toe te passen, maar ook plaatselijk. Bijvoorbeeld alleen over de rug of de knie. Ook is het mogelijk om wisselbaden te nemen.


Het artikel over de wisseldouche beschrijft uitgebreid en duidelijk de stappen die je doorloopt als je een wisseldouche toepast.

Bij de downloads van Woord en Welzijn vind je een verkorte instructie voor de wisseldouche of een wisselbad. Deze bestanden zijn gratis en direct te downloaden, zonder e-mailadres of andere gegevens achter te laten. Klik hier om naar de gratis downloads te gaan.


Timing van hydrotherapie

Voor het optimale effect is het bij een wisseldouche van belang om het tijdschema goed te volgen. Het lichaam heeft drie minuten nodig om met behulp van het warme water de bloedvaten te verwijden en 30 seconden koud water om ze weer te laten vernauwen. Door dit te herhalen ontstaat een soort pompend effect wat de doorbloeding stimuleert. Langer dan respectievelijk 3 minuten en 30 seconden is niet nodig en kan zelfs een tegengesteld effect hebben.


Voor een efficiënte hydrotherapie behandeling is een goede timing belangrijk. Nu zijn er, naast het bijhouden van de tijd, nog genoeg andere zaken om op te letten. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat in je hoofd tellen of op een klok of horloge timen niet de beste methode is. Daarom is het fijn als je een handige manier hebt om de tijd bij te houden.


Tip

Een praktische en goede methode is om bij hydrotherapie de tijd bij te houden is door gebruik te maken van een interval timer app op je telefoon. Er zijn vele varianten van deze timer apps gratis beschikbaar. Je kan ook zoeken naar HIIT timer of Tabata timer apps.


Vaak bieden deze apps de mogelijkheid om je eigen schema in te stellen. In plaats van een activiteit en rust pas je warm en koud water toe. Ook het aantal cycli (herhalingen) zijn in te stellen. De app houdt tijdens je hydrotherapie de tijd exact bij en geeft middels geluid het signaal dat je over moet gaan naar de andere temperatuur. Dit geeft rust en duidelijkheid, zodat je je aandacht volledig bij de behandeling kunt houden.

19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page