top of page
  • Foto van schrijverMarjorie

De acht gezondheidswetten – Deel 6: Frisse lucht

Bijgewerkt op: 21 apr.

In deze achtdelige serie wil ik met u enkele basisaspecten doornemen van de acht onderdelen voor een gezonde levensstijl. Mijn vorige blogs in deze serie kunt u hier teruglezen: voeding, beweging, water, zonlicht, matigheid. Deze acht onderdelen worden samengevat met de acroniem NEW START. Het staat voor:

Nutrition - Voeding

Exercise - Beweging

Water - Water

Sunlight - Zonlicht

Temperance - Matigheid

Air - Frisse lucht

Rest - Rust

Trust in God - Vertrouwen in God

Deze keer leggen we de focus op frisse lucht.Het belang van lucht

“Toen vormde de HEERE God de mens uit het stof van de aardbodem en blies de levensadem in zijn neusgaten; zo werd de mens tot een levend wezen.” Genesis 2:7.

“De Geest van God heeft mij gemaakt, en de adem van de Almachtige heeft mij levend gemaakt.” Job 33:4.

Adem is leven en het leven is door God gegeven.

Ademen is ook het tot je nemen van zuurstof en het afvoeren van de afvalstof koolstofdioxide (CO2). Dit is essentieel voor het goed functioneren van het gehele lichaam.


“Om goed bloed te hebben, moeten we goed ademen. Volle, diepe ademteugen van zuivere lucht, die de longen met zuurstof vullen, zuiveren het bloed. Ze geven het een heldere kleur en sturen het, een leven gevende stroom, naar elk deel van het lichaam. Een goede ademhaling kalmeert de zenuwen; het stimuleert de eetlust en maakt de spijsvertering beter; en het wekt een gezonde, verkwikkende slaap op.” MH273.

Het is belangrijk om regelmatig diep door te ademen. Het opent alle longdelen, waardoor de gasuitwisseling van zuurstof opnemen en CO2 afgeven optimaal kan plaatsvinden. Een hoog zuurstofgehalte in de slagaders geeft het bloed een lichtere kleur. Het bloed wordt naar alle delen van het lichaam geleid om daar zuurstof en voedingsstoffen te brengen en afvalstoffen op te halen.


Elektrische lading

De lucht bevat moleculen en atomen die positief of negatief geladen kunnen zijn. Voorbeelden van positieve ionen in de lucht zijn stofdeeltjes en uitlaatgassen. Grote hoeveelheden van deze positief geladen deeltjes kunnen gezondheidsklachten geven, zoals stemmingswisselingen, migraine en allergieklachten. Negatieve ionen in de lucht zijn goed. Als ze bij positief geladen deeltjes in de lucht komen, neutraliseren ze deze.

We willen dus graag lucht met veel negatieve ionen. Na een flinke (onweers-)bui, aan het strand, bij een waterval of midden in een bos zitten er veel negatieve ionen in de lucht. Deze vangen de positieve ionen weg. De lucht is dan schoner.


Ventilatie

Omdat we veel binnenshuis zijn, is het belangrijk om ook daar schone lucht te hebben. Door bijvoorbeeld elektrische apparatuur, uitademingen, huisdieren en stof kunnen ook hier de slechte positieve ionen in de lucht ontstaan. Het is daarom aan te raden het huis zo veel mogelijk te luchten en (luchtzuiverende) planten in huis te zetten.

In een eerdere blog schreef ik meer over het belang van ventilatie. Dat kunt u hier teruglezen.


Afsluiting

Natuurlijk valt er nog meer over frisse lucht te vertellen. In toekomstige blogs zal ik vaker over frisse lucht schrijven, maar in de eerstvolgende blog gaan we in op het zevende onderdeel van de acht gezondheidswetten: rust en wat de Bijbel daarover zegt.

Recente blogposts

Alles weergeven

Комментарии


Комментарии отключены.
bottom of page