top of page
  • Foto van schrijverMarjorie

Het belang van ventilatie

In Genesis 1 lezen we over de schepping. De eerste drie dingen die geschapen zijn, zijn licht, water en lucht. Deze drie zijn essentieel voor het leven en voor onze gezondheid. Ook in de acht gezondheidswetten komen ze voor: zonlicht, water en frisse lucht. In deze blog gaan we aandacht besteden aan de laatste.


Het belang van ventilatie van het huis

Ziekmakende lucht

Om gezond te zijn hebben de longen lucht nodig. Toch kan lucht ook ziekmakend zijn. De luchtkwaliteit in huis is niet altijd goed. Op korte termijn kan dit klachten als hoofdpijn en benauwdheid geven. Op lange termijn zou het zelfs tot een longziekte, zoals astma, kunnen leiden. Tegenwoordig spenderen de meeste mensen het grootste deel van hun tijd binnenshuis door, daarom is schone lucht in je woning van groot belang.


Vieze stoffen in de lucht kunnen zijn: onaangename geuren, koolstofdioxide (CO2), koolmonoxide (CO), fijnstof, vluchtige organische stoffen, sporen van schimmels en een te hoge luchtvochtigheid.


De oorzaken van een slechte kwaliteit van de lucht in huis zijn vele. Het kan liggen aan de bouw en inrichting van het huis en de materialen die daarbij gebuikt zijn. Denk bijvoorbeeld aan te weinig mogelijkheden om te ventileren of verf, meubels of vloerbedekking die schadelijke stoffen afgeven aan de binnenlucht.


Te veel vocht in huis leidt tot meer huisstofmijt en kan leiden tot de vorming van schimmel en andere micro-organismen die giftige stoffen afgeven, die zeer schadelijk kan zijn voor je gezondheid. Dit kan onder meer allergische reacties, luchtweginfecties en astma veroorzaken. Niet voor niets geeft de Bijbel gezondheidsregels bij schimmel in de woning. Dit is te lezen in Leviticus 14:33-53, waarin aangegeven wordt dat de schimmel rigoureus verwijderd moet worden, waarbij de bewoners niet in het huis mogen verblijven.


Roken is om vele redenen af te raden, maar zeker ook voor de luchtkwaliteit in de woning.


Ten slotte brengt het gewone dagelijks leven afvalstoffen in de lucht. Zoals uitademingslucht van mensen en huisdieren, fijnstof door braden, koken, kaarsen of een houtkachel. De mate van hygiëne in huis kan een rol spelen. Als laatste kunnen ook luchtverfrissers en schoonmaakmiddelen vluchtige organische stoffen in de lucht brengen, welke kunnen leiden tot gezondheidsklachten.


Het belang van ventilatie van het huis

De oplossing: ventilatie

Natuurlijk is het van belang om zo min mogelijk schadelijke stoffen in je huis te brengen. Dus let daarop bij (ver-)bouwen, rook niet en verwijder schimmel. Maar de allerbelangrijkste manier om de luchtkwaliteit in huis gezond te houden is ventileren.


Meer dan 100 jaar geleden werd al geschreven: “Lucht moet constant circuleren om zuiver te blijven. De invloed van zuivere, frisse lucht zorgt ervoor dat het bloed gezond door het systeem circuleert. Het verfrist het lichaam en maakt het sterk en gezond, terwijl de invloed tegelijkertijd duidelijk merkbaar is op de geest en zorgt voor een zekere kalmte en rust.” 1T 702.2. De schrijfster pleit ervoor dat je in ruimtes waar mensen verblijven de ramen openzet. Ventilatie is van groot belang voor de algehele gezondheid van die personen en de belangrijkste maatregel voor gezonde lucht binnen.


Praktische tips

Zet regelmatig de ramen open en sluit ventilatieroosters niet. Zet tijdens het koken en gedurende 20 minuten daarna de afzuigkap aan. Kook met het deksel op de pan en open de vaatwasser na gebruik niet direct om vocht in huis te beperken.


Houd tijdens het douchen de deur van de badkamer dicht, dan trekt het vocht niet door naar de rest van je huis. Zet de ventilator altijd aan als je deze hebt. Maak de douche of het bad na gebruik goed droog, zodat vocht sneller verdwijnt en schimmels minder kans krijgen.


Ventileer extra bij het drogen van de was in huis om het proces te versnellen en de luchtvochtigheid niet te hoog op te laten lopen.


De slaapkamers zijn de ruimtes in huis waar we relatief veel tijd doorbrengen. Hier ventileren is erg belangrijk. De geldende voorschriften uit het bouwbesluit voor ventilatie in de slaapruimte blijken in de praktijk vaak onvoldoende voor een goede luchtkwaliteit. Vooral in kleinere kamers en/of als er meer dan één persoon slaapt. Het is daarom aan te raden een raam te openen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die met het raam open slapen gemakkelijker in slaap vallen en overdag zich minder slaperig voelen en zich beter kunnen concentreren.

Geestelijke toepassing

Uit alledaagse bezigheden kunnen we ook lessen leren door ze geestelijk toe te passen. Wordt ons huis schoon als we enkel een luchtverfrisser gebruiken? Misschien zijn vieze geurtjes even weg, maar de viezigheid en het stof liggen er nog. Het is beter de ramen en deuren open te gooien en af te stoffen en te vegen.


Zo is het ook met ‘viezigheid’ in ons hart. Het moet niet gemaskeerd worden met een luchtverfrisser. Ongerechtigheid verdwijnt niet door de schone schijn op te houden. We moeten ons leven zo instellen dat we op God gericht zijn. Dan kan Hij ons genade schenken als we om vergeving vragen en de Heere kan in ons en door ons kan werken.

De zondige ziel luchten

De Heere zuivert het hart net zoals we een kamer luchten. We sluiten de deuren en ramen niet en gooien er een zuiverende substantie in; maar we openen de deuren en gooien de ramen wijd open en laten de zuiverende atmosfeer van de hemel binnenstromen. De Heer zegt: "Hij die de waarheid doet, komt tot het licht." Johannes 3:21. De vensters van onze drijfveren, van gevoel moeten worden geopend naar de hemel en het stof van zelfzucht en aardsheid moet worden verdreven. De genade van God moet door de kamers van de geest vegen, de verbeelding moet hemelse thema's hebben om te overdenken en elk element van de natuur moet worden gezuiverd en gevitaliseerd door de Geest van God.” 6T 170.2.

“En ieder die deze hoop op Hem heeft, reinigt zich zoals Hij rein is.” 1 Johannes 3:3.Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page