top of page
  • Foto van schrijverMarjorie

Het licht in de ogen

Bijgewerkt op: 19 aug. 2023

Licht en blijdschap zijn twee dingen die we allemaal goed kunnen gebruiken. Deze post is gebaseerd op Spreuken 15:30:

“Het licht in de ogen verblijdt het hart.”


Spreuken 15:30 het licht in de ogen verblijdt het hart

Zien

Licht stelt ons in staat om te kijken. Je kan hele goede ogen hebben, maar zonder licht dat doordringt in het oog kunnen we niet zien. Het licht uit onze omgeving komt via de pupil in het oog. Het gaat dan door de lens, die het beeld scherp stelt en valt op het netvlies achter in de oogbol.


Het netvlies bestaat voor het grootste deel uit staafjes en kegeltjes. De staafjes zorgen ervoor dat we contrast kunnen zien. Daarmee nemen we de contouren van voorwerpen waar. We gebruiken de staafjes vooral als er minder licht is en ze zorgen ervoor dat we dingen zien in grijstinten. De kegeltjes hebben meer licht nodig, maar ze zorgen dat we alle mogelijke kleuren waarnemen.


Dankzij de werking van onze ogen kunnen we genieten van alles wat er te zien is in onze omgeving.


Stemming

Op het netvlies zijn, naast de staafjes en kegeltjes, nog een specifiek soort zenuwcellen: lichtgevoelige ganglioncellen. Dit type cellen helpen niet of nauwelijks bij het zicht, maar ze zijn van belang voor ons dag-nachtritme. Zonlicht is het belangrijkste signaal voor ons lichaam om onze biologische klok op af te stemmen. Gedurende de dag verandert de lichtintensiteit, wat deze cellen registreren en doorgeven aan de hersenen.


“En God zei: Laten er lichten zijn aan het hemelgewelf om scheiding te maken tussen de dag en de nacht; en laten zij zijn tot tekenen, en tot aanduiding van vaste tijden en van dagen en jaren!” Genesis 1:14.


Blootstelling aan zonlicht stimuleert de aanmaak van serotonine. Deze neurotransmitter heeft meerdere functies. Serotonine heeft een grote invloed op onze stemming en wordt daarom ook wel het gelukshormoon genoemd. In de winter, als we minder (lang) van de zon kunnen genieten, kan een te laag serotoninegehalte leiden tot depressieve klachten. Dat is een reden om, ondanks kou en bewolking, toch naar buiten te gaan om het daglicht in op onze huid en in onze ogen door te laten dringen. Want ook dan maakt ons lichaam serotonine aan onder invloed van het daglicht.


--- Ga verstandig om met de zon. Kijk niet direct in de zon.

Dit is te intens en kan schade aan je ogen geven. ---


Ons lichaam begint (vroeg) in de avond melatonine aan te maken. Melatonine is een hormoon dat ons helpt bij het slapen. De serotonine, die we overdag aanmaken, is nodig om in de avond melatonine aan te maken. Het niveau van serotonine bepaalt hoeveel melatonine we produceren. Te weinig serotonine kan leiden tot te weinig melatonine en daardoor slaapproblemen geven.


Hoe eerder op de dag we onszelf blootstellen aan het intense licht van de dag, hoe beter het is voor ons dag-nachtritme. Want dat bepaalt wanneer en hoe hoog de melatonine piek is. Dit beïnvloedt de kwaliteit van slaap. Geen of te weinig contact met daglicht en de aanwezigheid van kunstlicht in de avond (vooral het blauwe licht van schermen) kan het dag-nachtritme verschuiven. De melatonine piek komt dan later en dit kan slaapproblemen geven.


Zo zie je dat ook bij het slapen blootstelling aan zonlicht een belangrijke rol speelt voor blijdschap in ons hart. Na een goede nachtrust sta je verfrist en vaak opgewekt op. Maar een nacht slecht slapen heeft een negatief effect op onze stemming.


Zonlicht in de herfst

Vasthouden aan het Licht

In deze donkere tijden is het voor ons lichamelijk en geestelijk welzijn belangrijk om ons vast te houden aan het licht. Zowel aan het zonlicht., voor de punten die hierboven beschreven zijn, als aan het Licht, Jezus.


Als David verdriet heeft en door vijanden belaagd wordt, smeekt hij God zijn ogen te verlichten (Psalm 13).

In Psalm 19 zegt David dat de geboden de ogen verlicht en het hart verblijdt.

“De bevelen van de HEERE zijn recht,

zij verblijden het hart;

het gebod van de HEERE is zuiver,

het verlicht de ogen.” Psalm 19:9


Gods geboden en liefde geven blijdschap. Door God lief te hebben en je aan Zijn geboden te houden, blijft de blijdschap in je en wordt deze volkomen. Jezus zegt: “Zoals de Vader Mij liefgehad heeft, heb ook Ik u liefgehad; blijf in Mijn liefde. Als u Mijn geboden in acht neemt, zult u in Mijn liefde blijven, zoals Ik de geboden van Mijn Vader in acht genomen heb en in Zijn liefde blijf. Deze dingen heb Ik tot u gesproken, opdat Mijn blijdschap in u zal blijven en uw blijdschap volkomen zal worden.” Johannes 15:9-11.


Het is mijn gebed voor jou dat je die blijdschap mag ervaren in je hart.


Lichttherapie

Als het lastig is om voldoende in contact te komen met zonlicht, bijvoorbeeld in de herfst en winter kan lichttherapie je op een natuurlijke manier ondersteunen. Wat lichttherapie inhoudt kan je onder meer lezen in de blog 'Lichttherapie'.


De AYOlite lichttherapiebril is nu te koop bij Woord en Welzijn. Heb je interesse? Klik hieronder om naar de webshop te gaan.


Vragen over lichttherapie kan je stellen door een e-mail te sturen naar info@woordenwelzijn.nl. Ik help je graag.
Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page