top of page
  • Foto van schrijverMarjorie

Natuurlijke remedies - Houtskool, deel 1

Bijgewerkt op: 20 mei 2022

Gebed is een krachtige interventie in geval van ziekte of gezondheidsklachten. Daarnaast mogen we gebruik maken van eenvoudige en effectieve middelen die God in de schepping heeft gelegd.

“Nu met betrekking tot wat we voor onszelf kunnen doen: er is een punt dat zorgvuldige, doordachte overweging vereist. Ik moet mezelf leren kennen. Ik moet altijd leren hoe ik voor dit gebouw moet zorgen, het lichaam dat God mij heeft gegeven, zodat ik het in de allerbeste staat van gezondheid kan bewaren.”

“Er zijn veel manieren om de geneeskunst te beoefenen; maar er is slechts één manier die de hemel goedkeurt. Gods remedies zijn de eenvoudige middelen van de natuur, die het systeem niet belasten of verzwakken door hun krachtige eigenschappen.”

The place of herbs in rational therapy, EGW


Een van deze eenvoudige middelen zonder bijwerkingen is houtskool. Je zou houtskool het zwarte wondermiddel kunnen noemen. Wat mij betreft een onmisbaar onderdeel van de natuurlijke remedies, die je in huis moet hebben. Het is inzetbaar bij vele kwalen en ongemakken. En kan snel verlichting van klachten geven.


Natuurlijke remedie houtskool drinken inwendig gebruik


Wat is houtskool

Houtskool wordt vaak gemaakt van biologische kokosnoten en soms ook van hout. Het is dus volledig natuurlijk. Het verkoolde, zwarte poeder is wat je gebruikt. Als je het poeder onder een microscoop legt, zie je overal kleine uitsteeksel, gangetjes en holtes. Ongeveer als een spons.


De werking lijkt ook een beetje op een spons. Maar een spons zuigt water in zijn weefsels op: het absorbeert het water. Houtskool adsorbeert stoffen. Het neemt het niet in zich op, maar houdt het wel vast.


Door de (microscopische kleine) grillige vorm heeft houtskoolpoeder een heel groot oppervlak en kan vele keren zijn eigen gewicht aan stoffen adsorberen.


Meestal staat er op de verpakking ‘geactiveerde houtskool’. Dit wil zeggen dat de houtskool behandeld is, waardoor het 2-3 keer meer stoffen aan zich kan binden.


Werking

Houtskool kan vele stoffen oppikken, vooral chemische, gif- en afvalstoffen. Daarom is houtskool uitstekend inzetbaar bij onder meer een detox, ontstekingen, infecties en vergiftiging, zoals voedselvergiftiging of een overdosis medicijnen.


Bij inwendig gebruik van houtskool wordt het poeder niet door maag of darmen opgenomen. Het reist dus door het maagdarmkanaal, waar het stoffen oppikt en uiteindelijk het lichaam verlaat. Zo wordt je lichaam ondersteunt in het afvoeren van afvalstoffen.


Toepassen

Bij misselijkheid, braken, voedselvergiftiging en (acute) diarree geeft houtskool in vele gevallen snel verbetering van de situatie. De toepassing is eenvoudig.


1. Schep voorzichtig 1-2 opgehoopte theelepels houtskoolpoeder in een groot glas.

2. Voeg een beetje water toe en roer tot het poeder goed verdeeld is in het water.

Houtskool mengt lastig, maar met rustig roeren lukt het wel. Vul dan het glas

helemaal met water.

3. Drink het glas direct leeg. Vul het glas nogmaals met water en drink ook dat leeg.

Om (tijdelijke) zwartverkleuring van de mond te beperken kan je een rietje

gebruiken.

4. Houtskool begint direct na inname te werken. Herhaal indien nodig, afhankelijk van

de ernst van de situatie. Bijvoorbeeld na braken, toiletgang (bij diarree) of na enkele

uren, als de buikklachten dan nog aanwezig zijn.


Natuurlijke remedie The place of herbs in rational therapy Ellen White

Praktische tips

Laat een zieke alleen houtskool innemen als hij of zij bij bewustzijn is en goed kan slikken.


In geval van vergiftiging waarschuw je na het innemen van houtskool direct een arts.


Ga voorzichtig om met de houtskool. Als je morst met het poeder is het een hele klus om het schoon te maken. Bewaar daarom de houtskool in een goed afgesloten verpakking, maar ook omdat houtskool stofjes uit de lucht binden.


Houtskool heeft geen smaak en is dus niet vies om in te nemen. Maar het poeder lost niet op en dit voelt als heel fijn zand in je mond. Jonge kinderen vinden dit vaak niet prettig en weigeren dan de houtskool te drinken. Als mijn kinderen ziek zijn en houtskool nodig hebben, maak ik een ‘slurry’ van houtskool. Ik meng daarvoor 1-2 eetlepels houtkoolpoeder in 0,5-1 liter water en laat dat 10-15 minuten staan. Het poeder zakt naar de bodem. Het grijze water geef je dan aan het kind, eventueel met een klein scheutje diksap en een rietje.


Als je niet aan pure geactiveerde houtskoolpoeder kan komen, kan je bij de apotheek of drogist Norit capsules of tabletten kopen. De capsules kan je openmaken en het poeder gebruiken. De capsules bevatten (onreine) gelatine. Ik adviseer daarom deze omhulsels niet in te nemen. In de tabletten zitten naast actieve houtskool ook sucrose en lactose, welke door de darmen opgenomen kunnen worden. Het pure poeder heeft daarom de voorkeur, maar capsules of tabletten kunnen een alternatief vormen.


Na inname van houtskool zal de ontlasting zwart kleuren.


Waarschuwing

Houtskool adsorbeert vele soorten medicatie. Zorg er daarom voor dat er enkele uren tijd zit tussen de inname van je medicijnen en de inname van houtskool.


De informatie op deze website is educatief en algemeen van aard. De blogs op deze site zijn geen vervanging voor medische diagnose, persoonlijk advies of behandeling door een gekwalificeerde zorgverlener.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
bottom of page