Wat is brandend maagzuur?
De definitie van brandend maagzuur is een stoornis in van het maagdarmstelsel, waarbij de maaginhoud terugvloeit naar de slokdarm of mondholte, wat leidt tot symptomen of complicaties. De oorzaak ligt vaak in het niet effectief functioneren van het sluitspiertje op de overgang van de slokdarm naar de maag.
Bijna iedereen heeft weleens een zure oprisping of last van brandend maagzuur. Andere veelgebruikte termen voor deze aandoening is zuurbranden of reflux. Als je dit een enkele keer hebt, is dat niet erg, maar deze klachten kunnen erg oncomfortabel en pijnlijk zijn.
Over zuurbranden
Symptomen van reflux kunnen zijn
- Zure oprispingen
- Aantasting van het gebit door maagzuur
- Gevoel van een brok in de keel
- Moeite met slikken
- Ontsteking van de stembanden/keel
- Heesheid en hoesten
- Ontstaan of verergering van astma
- Brandend gevoel of pijn in de borstkas
- Pijn in de bovenbuik
Risicofactoren
- Hogere leeftijd
- Overgewicht
- Roken
- Angst, stress of depressie
- Lichamelijke inactiviteit
- Maagbreuk
- Vertraagde maaglediging
- Medicatie
- Auto-immuunziekte (scleroderma)
- Zwangerschap
- Bepaalde voeding en dranken
- Bepaalde eetgewoonten
Reflux verminderen met leefstijl
Als je langere tijd last hebt van brandend maagzuur is het aan te raden om dit met je huisarts te bespreken.
Veel van de genoemde risicofactoren voor reflux zijn punten die door middel van veranderingen in leefstijl weggenomen of verminderd kunnen worden. Als je de oorzaak weghaalt, zal het gevolg niet optreden.
Voeding en eetgewoontes
Wat, wanneer en hoe je eet kan een grote invloed hebben op refluxklachten. Als je niet goed weet wat in je eetpatroon symptomen geeft, is het handig om een voedingsdagboek bij te houden. Schrijf hierin wat je wanneer eet en noteer je refluxklachten. Aan de hand van deze gegevens kan je een verband ontdekken tussen voeding en het ontstaan van je symptomen. Deze kunnen per persoon verschillend zijn. Onder veelvoorkomende voedingsmiddelen die zuurbranden uitlokken zijn zure voedingsmiddelen, bijvoorbeeld citrusfruit, dierlijk vet, gefrituurde producten en pittige kruiden en specerijen.
Let niet alleen op wat je eet, maar ook op je eetgewoontes. Eet niet te snel of te veel. Een overvolle maag geeft extra druk op de sluitspier op de overgang van de slokdarm naar de maag.
Eet ook niet te laat of onregelmatig, want dit gaat tegen het natuurlijke dag-nachtritme in. Eet bij voorkeur niet meer in de laatste drie uur voor het slapengaan. Een verstoring van het circadiaanse ritme kan diverse klachten aan het spijsverteringskanaal mede veroorzaken. Vaste eetmomenten overdag dragen bij aan een juiste balans in het dag-nachtritme en de spijsvertering. Naast daglicht zijn maaltijden op regelmatige tijden een belangrijk sein voor onze biologische klok.
Water
Drink geen grote hoeveelheden tijdens de maaltijden. Dit verdunt de verteringssappen en zorgt ervoor dat voedsel langer in de maag blijft. Een volle maag heeft een hogere druk en kan eerder klachten van zuurbranden geven.
Drink voldoende (water) tussen de maaltijden door, omdat dit belangrijk is voor het hele spijsverteringsstelsel.
Matigheid
Vermijd stimulerende voedingsmiddelen en dranken die zuurbranden triggeren. Denk hierbij aan:
- koffie en andere dranken met cafeïne,
- chocolade,
- alcohol,
- kunstmatige zoetstoffen,
- snelle en/of sterk bewerkte koolhydraten en
- koolzuurhoudende dranken.
Het roken van tabak en alcoholgebruik kunnen de spanning in de sluitspier op de overgang van de slokdarm naar de maag verminderen, waardoor reflux wordt vergemakkelijkt. Bovendien vermindert het roken van tabak de productie van speeksel dat rijk is aan bicarbonaat, wat belangrijk is voor het bufferen en opruimen van zuur in de slokdarm. Alcohol heeft ook een direct schadelijk effect op het slokdarmslijmvlies, dat vatbaar is voor zuurletsel. Stoppen met roken vermindert het risico op zuurbranden en het vermijden van alcohol wordt aangemoedigd bij personen bij wie alcoholgebruik reflux veroorzaakt.
Diep ademen
Uit een heel klein onderzoek bleek dat diepe buikademhalingen een positief effect kan hebben op refluxklachten. Hoewel meer onderzoek nodig is, is het eenvoudig toe te passen. Adem enkele keren rustig en diep voor je aan de maaltijd begint. Bijvoorbeeld tijdens het bidden voor het eten.
Beweging
“Lichaamsbeweging zal het werk van de spijsvertering bevorderen. Wandelen na een maaltijd, met het hoofd rechtop, de schouders naar achteren en matig oefenen, zal een groot voordeel zijn... De zieke maag zal verlichting vinden door te bewegen.” Healthful Living, p.169
Voldoende licht tot matig intensieve lichaamsbeweging is een belangrijk onderdeel van een natuurlijke leefstijl aanpak van refluxklachten. Denk bijvoorbeeld aan wandelen, joggen, fietsen of zwemmen. Richt je op minimaal 30 minuten, minimaal 3 keer per week. Als een half uur aaneengesloten te veel is, kan je het ook opsplitsen. Meer lichamelijke activiteit kan indirect ook bijdragen aan een gezond lichaamsgewicht.
Een wandeling van 20 minuten na elke maaltijd ondersteunt de spijsvertering op meerdere vlakken. Het kan brandend maagzuur, constipatie en andere buikklachten voorkomen.
De bewegingen van het lopen kunnen bijdragen aan een snellere maaglediging, wat de kans op zuurbranden verlaagd. Ook kan het helpen om het bloedsuikergehalte stabieler te houden.
Niet te veel druk
Druk op de buik zorgt ervoor dat de zure maagsappen sneller omhoog, de slokdarm instromen. Strakke kleding kan hieraan bijdragen. Probeer daarom te voorkomen dat bijvoorbeeld een broek of riem te strak zit.
Probeer ook ver voorover bukken te beperken. Zak liever door de knieën dan naar voren te buigen. Ook platliggen verhoogt de druk in de buik. Daarom is het beter om na een maaltijd een wandeling te maken en niet met een volle maag te gaan liggen.
Slaaphouding
Tijdens het liggen in bed ontstaan veel refluxklachten. Naast de laatste uren voor het slapengaan niet meer eten, kan je nog enkele maatregelen nemen om de kans op klachten in de nacht te verkleinen.
Door het hoofdeinde van het bed te verhogen met 15 cm stroomt de maaginhoud minder snel de slokdarm in. Dit kan je doen door iets stevigs onder het bed te plaatsen. Een andere optie is om een wigvormig kussen onder het matras te leggen.
Door de anatomie van de maag kunnen maagsappen makkelijker omhoogkomen als je op je rechterzijde ligt. Daarom kan je het best op je rug of linkerzij slapen.
Stress vermindering
Verlaag je stress door je zorgen over te geven aan God, want stress heeft een negatief effect op het maagdarmstelsel. Stress kan onder meer leiden tot veranderingen in de slijmvliezen, het microbioom en de doorstroming, wat constipatie tot gevolg kan hebben. Stress kan ook de oorzaak zijn van een overmatige productie van maagzuur en een te lage productie van verteringssappen.
Medicatie en supplementen
Medicijnen kunnen behulpzaam zijn als de klachten recent zijn ontstaan. Langdurig gebruik af te raden vanwege bijwerkingen. Deze medicijnen kunnen een toename van buikklachten veroorzaken of het risico verhogen op ernstige aandoeningen, waaronder hartproblemen, dementie, botbreuken en maagkanker. Informeer jezelf en maak samen met je behandelaar een plan.
Naast het aanpakken van bovengenoemde leefstijlfactoren zijn er ook supplementen en kruiden die kunnen ondersteunen bij brandend maagzuur.
- Een combinatie van zink en L-carnosine 75 mg (2x per dag) kan de wand van de
slokdarm en maag beschermen.
- Kamille werkt ontstekingsremmend en kramp verminderend. Laat gedurende de
nacht 1 eetlepel gedroogde kamillebloemetjes in 1 liter koud water trekken. Neem
3-4x per dag een halve tot 2 eetlepels van dit kamillewater. Dit is ook geschikt voor
kinderen. Let bij kamille wel op eventuele allergie, zeker als je bekend bent met
hooikoorts of een gevoeligheid voor planten en bloemen.
- Zoethout is ontstekingsremmend en geneest ontstoken weefsel. Je kan hier thee
van drinken of op een zoethout stokje kauwen voor de maaltijd. Wees voorzichtig
met zoethout als je bekend bent met hoge bloeddruk.
- Heemst is ook een kruid dat ontstoken weefsels kan genezen en het beschermt
slijmvliezen. De Engelse naam voor heemst is marshmallow. Je kan heemst als thee
of in capsules gebruiken. Neem dit kruid niet gelijk met medicijnen, omdat het de
opname van die medicijnen (en daarmee de werkzaamheid daarvan) kan
verminderen.
- Ook aloë vera beschermt de slijmvliezen en heeft een ontstekingsremmende
werking. Hier kan je 10 ml of 2 eetlepels per dag van nemen.
Het supplement arginine en pepermunt (inclusief andere munt kruiden) ontspannen de sluitspier boven in de maag en zijn dus af te raden bij zuurbranden. Pepermunt is wel aan te raden bij een opgeblazen gevoel.
Disclaimer
De informatie op deze website is educatief en algemeen van aard. De blogs op deze site zijn geen vervanging voor medische diagnose, persoonlijk advies of behandeling door een gekwalificeerde zorgverlener.
Comments