Levensstijl is de belangrijkste factor in het ontstaan van diabetes mellitus type 2. Hierin ligt dus ook de sleutel tot het genezen hiervan of om er op een betere, gezondere manier mee om te gaan.
“Ziekte is een poging van de natuur om het lichaam te bevrijden van toestanden die het gevolg zijn van het overtreden van de gezondheidswetten.
In geval van ziekte moet de oorzaak worden vastgesteld. Ongezonde omstandigheden moeten veranderd worden en verkeerde gewoonten gecorrigeerd. Dan moet de natuur geholpen worden in haar pogingen om verontreinigingen uit te scheiden en de juiste toestand in het gestel weer te herstellen.” De weg tot gezondheid, hoofdstuk 8.
Graag deel ik met je leefstijladvies op basis van de acht gezondheidswetten om het risico op het ontstaan van diabetes type 2 te verkleinen, de glucosewaarde in het bloed onder controle te houden en de kans op complicaties van diabetes te verminderen. De acht onderdelen van een Bijbelse, gezonde levensstijl zijn: voeding, beweging, water, zonlicht, matigheid, frisse lucht, rust en vertrouwen op God.
Een stabielere bloedsuiker als gevolg van een gezonde levensstijl is niet alleen gunstig voor mensen met diabetes, maar voor iedereen. Ook bij personen zonder suikerziekte kunnen schommelingen in het glucosegehalte leiden tot symptomen en gezondheidsklachten.
Disclaimer leefstijladvies
De informatie op deze website is educatief en algemeen van aard. De blogs op deze site zijn geen vervanging voor medische diagnose, persoonlijk advies of behandeling door een gekwalificeerde zorgverlener.
Overleg met je zorgverlener voordat je veranderingen in je levensstijl aanbrengt. Monitor gedurende het veranderen van je leefstijl je glucosewaarden en pas na overleg met je zorgverlener zo nodig medicatiegebruik aan.
Voeding bij diabetes
Wat en wanneer je eet heeft een hele grote invloed op je gezondheid. Je voedingspatroon is daarom een belangrijk onderdeel in het voorkomen van het ontstaan van diabetes type 2 of de behandeling daarvan.
Eet plantaardig
Uit wetenschappelijk onderzoeken blijkt dat een vegetarisch of veganistisch dieet het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 verkleint. Bij personen, die diabetes hebben, leidt een plantaardig dieet tot betere resultaten. In vergelijking met een omnivoor dieet hebben vegan diabeten:
- Een betere kwaliteit van leven, zowel lichamelijk als emotioneel
- Minder zenuwpijn (neuropathie)
- Lagere HbA1c en nuchtere glucose (HbA1c is de gemiddelde bloedglucosewaarde over de afgelopen paar maanden)
- Meer gewichtsverlies
- Minder, soms zelfs geen, medicatie nodig voor hun diabetes type 2 en bijbehorende aandoeningen, zoals hoge bloeddruk. [i]
Vitamine B12
Voor onder meer ouderen, personen die plantaardig eten en diabetici is het vitamine B12-gehalte een punt van aandacht.
Langdurig gebruik van metformine is gerelateerd aan een hogere kans op een tekort op vitamine B12. Gebruik je dit medicijn, vraag dan je arts om je vitamine B12 te controleren.[ii]
Fruit
Soms twijfelen mensen of fruit eten goed is in combinatie met diabetes. Het eten van vers fruit is gezond en ook goed voor je als je diabetes type 2 hebt. Het heeft zelfs een gunstig (verlagend) effect op de nuchtere glucose en de HbA1c.[iii]
Volgorde
De volgorde waarin je verschillende onderdelen van een maaltijd eet, heeft invloed op de glucosewaardes in het bloed in de uren na het eten. Als je vezels (groentes), vetten en proteïnes eerst eet en daarna pas zetmeelrijke en zoete voedingsmiddelen, zoals brood, rijst, pasta, aardappelen en fruit, zal het glucosegehalte na de maaltijd aanzienlijk minder stijgen. Ook is de hoeveelheid benodigde insuline dan lager. Als je alleen koolhydraten eet of je maaltijd begint bijvoorbeeld brood of rijst, zal dit leiden tot een hogere glucose piek. Een sterke stijging in de bloedsuiker, vraagt veel insuline van het lichaam en wordt gevolgd door een daling. Zo’n dip zorgt ervoor dat je snel weer een sterke trek in eten krijgt.
Matigheid
Matigheid heeft te maken met jezelf onthouden van dingen die slecht voor je zijn. Ik raad je aan om jezelf te beheersen in eetlust en te stoppen met roken en het gebruik van alcohol.
Eetmomenten
Twee maaltijden per dag (ontbijt en lunch) is beter voor diabetici beter dan zes eetmomenten, zelfs als er in totaal evenveel calorieën genuttigd worden. Deze vorm van intermittent fasting geeft meer gewichtsverlies, lagere nuchtere bloedsuiker en een betere gevoeligheid voor insuline.
Er is ook veel onderzoek gedaan naar diabetes tijdens de ramadan, de vastenperiode van moslims, waarbij van zonsopkomst tot zonsondergang niet gegeten wordt. Een van de grootste onderzoeken laat zien dat vasten tijdens de ramadan positieve effecten heeft op diabetes type 2 patiënten, omdat het hun bloeddruk, bloedglucose, HbA1C en BMI verlaagt. Verder zijn er verbeteringen in de duur van de slaap en lichamelijke activiteit.
Ook bij gezonde, jonge mensen geeft vasten een beter glucose level en lipidenprofiel.[iv]
Roken
Roken verhoogt het risico op diabetes type 2 en beïnvloedt insulinegevoeligheid nadelig. Ook passief roken, oftewel meeroken, vergroot de kans dat iemand diabetes type 2 krijgt. Tevens vergroot roken het risico cardiovasculaire ziekten en complicaties van diabetes. Er is een verband met het aantal sigaretten dat iemand rookt en de hoogte van het HbA1c. Hoe meer, hoe hoger. Andersom geldt ook hoe langer een persoon gestopt is met roken, hoe meer de HbA1c daalt.[v]
Alcohol
(Overmatig) alcoholgebruik zorgt voor slechte behandeling van de diabetes type 2 en meer complicaties en mortaliteit.
Alcohol beïnvloed op verschillende manieren het glucosemetabolisme, bij zowel diabetici als gezonde personen. Alcohol drinken zonder erbij te eten kan een hypoglycemie veroorzaken. Alcohol in combinatie met een maaltijd kan de glucosewaarde meer laten stijgen.
Als je onder invloed van alcohol bent, is het moeilijk om een te hoge of lage bloedsuiker te herkennen en behandelen. Ook gaan sommige medicijnen tegen diabetes niet goed samen met alcohol. [vi]
Water
Ook als je al diabetes hebt, is het verstandig om sappen en frisdranken te laten staan en tussen de maaltijden door water te drinken. Fruitsap en gezoete drankjes kunnen je bloedsuikerspiegel snel laten stijgen. Deze schommelingen zijn voor iedereen, diabeet of niet, ongezond.
Pas ook op met light en ‘zero’ frisdank, ook deze kunnen nog snelle suikers bevatten. Bovendien zijn ze vaak gezoet met kunstmatige zoetstoffen, welke onder meer schadelijk zijn voor het gebit.
Het is het verstandigst om water of kruidenthee te drinken. Water drinken verkleint ook het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2. [vii]
Beweging in de frisse lucht
Ondanks het risico op een hypo is sporten bij diabetes mellitus type 1 en 2 belangrijk. Ten eerste ten behoeve van gewichtscontrole. Lichaamsbeweging heeft op korte en lange termijn ook positieve effecten op de stofwisseling.
Het is verstandig om binnen een uur na de maaltijd (minimaal) tien minuten actief bezig te zijn. Bijvoorbeeld door een korte wandeling te maken. Hierdoor wordt de glucose uit de maaltijd opgenomen en gebruikt in de spieren. Het glucosegehalte in het bloed zal hierdoor minder stijgen. De kans op een hyperglycemie in 24 uur is ook kleiner na sporten na de maaltijd.
Regelmatig bewegen zorgt op de lange termijn voor een gezonder gewicht en geeft een betere gevoeligheid voor insuline, betere glucosewaarden en minder risico op hart- en vaatziekten. Daarmee is sporten een essentieel onderdeel in de genezing van diabetes type 2.
Sporten is een belangrijke factor in het lichamelijk en geestelijk welzijn van diabeten. Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de effecten van bewegen in de open lucht. Hieruit blijkt dat buiten sporten een positief effect heeft op het algeheel welzijn van personen met DM2. Mogelijk verbetert het ook de kwaliteit van leven. [viii]
Zon
Bewegen in de frisse lucht heeft van april tot en met september als bijkomend effect dat je vitamine D uit het zonlicht kan halen. Een tekort aan vitamine D heeft een relatie met een verlaagde gevoeligheid voor insuline en het geeft een vergrootte kans op diabetes type 2. Een lage vitamine D-waarde is gelinkt aan onder meer een hoger HbA1c, nuchtere glucose en cholesterol. Het is daarom aan te raden om op verstandige wijze te zonnen en een vitamine D supplement te nemen. Dit zou ook de kans op hart- en vaatziekten als complicatie van diabetes type 2 kunnen verkleinen. [ix]
Rust
Slaap heeft invloed op hoe je lichaam omgaat met glucose. Onvoldoende slaap, zowel tekort slapen als slechte kwaliteit van slaap, is gelinkt aan een verhoogd risico op overgewicht, verminderde gevoeligheid voor insuline en diabetes type 2.
Snacken
’s Avonds laat of ’s nachts (ongezond) snacken is gelieerd aan een verhoogd risico op diabetes. Een slechte slaapkwaliteit lijkt ook een belangrijke voorspeller te zijn van het verlangen naar junkfood. Slaapgebrek leidt tot verstoringen in de glucosewaarden, eetlust en het gevoel van verzadiging. Andersom is een hogere HbA1c ook weer een mogelijke oorzaak van een slechtere kwaliteit van slaap.
Er is dus een kans dat je in een vicieuze cirkel terechtkomt van junkfood snacken, slecht slapen en een slechte regulatie van de bloedsuiker. Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende natuurlijke slaap, zonder gebruik van slaapmedicatie, omdat langer en beter slapen een positief effect heeft op de eetlust en de glucose stofwisseling.[x]
Donker
Zorg er ook voor dat ’s nachts het donker is in je slaapkamer. Sluit de gordijnen en doe de lichten (zo veel mogelijk) uit. Uit recent onderzoek blijkt dat het slapen met het licht aan ervoor zorgt dat je een hogere hartslag hebt gedurende de nacht. Hierdoor kan je lichaam niet goed uitrusten. Na een nacht slapen in een verlichte kamer bleek ook dat mensen minder gevoelig zijn voor insuline.[xi]
Vertrouwen
Chronische stress verhoogt het risico op diabetes type 2 significant in vergelijking met personen die aangeven niet gestrest te zijn.
Ook voor diabeten is stress een belangrijk aandachtspunt, omdat stress en depressie het moeilijker maken om hun glucose te managen. Dus zorg dat je je stress verlaagd.[xii] Zorg voor ontspanning en leg je zorgen in gebed bij God neer. Vertrouw erop dat Hij je hoort en helpt. De Heere zal je rust geven.
“Wees in geen ding bezorgd,
maar laat uw verlangens in alles, door bidden en smeken,
met dankzegging bekend worden bij God;
en de vrede van God, die alle begrip te boven gaat,
zal uw harten en uw gedachten bewaken in Christus Jezus.”
Filippenzen 4:6-7
Bronnen
www.diabetesfonds.nl
[i] https://www.sciencedaily.com/releases/2018/10/181030184510.htm
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8235036/
[ii] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26900641/
[iii] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31238615/
[iv] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30588933/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25162734/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26149778/
[v] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28336465/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25822499/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25451187/
[vi] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15250029/#affiliation-1
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20532803/
[vii] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28829398/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34186361/
[viii] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8465535/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16921608/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31292625/
[ix] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34017921/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27932304/
[x] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29510179/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34779405/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29364963/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33243945/
https://www.sciencedaily.com/releases/2018/06/180601171900.htm
[xi] https://www.sciencedaily.com/releases/2022/03/220314154355.htm
[xii] https://www.sciencedaily.com/releases/2013/02/130207114418.htm
https://www.sciencedaily.com/releases/2020/07/200713104404.htm
留言