top of page
  • Foto van schrijverMarjorie

Natuurlijke remedies - Wonderolie (castorolie)

Bijgewerkt op: 31 aug. 2023

“En de HEERE God beschikte een wonderboom en liet hem boven Jona opschieten,

zodat er schaduw zou zijn boven zijn hoofd, om hem te bevrijden van zijn kwelling.

Jona was erg blij met de wonderboom.”

Jona 4:6


Er wordt algemeen aangenomen dat de snelgroeiende plant in het vierde hoofdstuk van Jona de ricinus communis is. Deze bloeiende struik maakt mooie zaden die een beetje op teken lijken. De olie die uit de zaden gehaald wordt, heeft vele heilzame werkingen. De olie heet daarom terecht wonderolie, andere namen hiervoor zijn castorolie en ricinusolie.


Natuurlijke remedie wonderolie castorolie ricinusolie geneeskrachtig werking effect indicatie hoe te gebruiken

Wat is het en wat is de werking

Wonderolie is een plantaardige olie, die erg stroperig is. De wonderolie bevat veel ricinolzuur, een omega-9-vetzuur. Studies suggereren dat veel van de gezondheidsvoordelen van castorolie te danken zijn aan de chemische samenstelling.


De olie kan bij uitwendig gebruik via de huid diep doordringen in de weefsels en daar zijn geneeskrachtige werk doen. Castorolie heeft onder meer de volgende effecten:

● antimicrobieel (het doodt bacteriën en virussen)

● antioxidant

● ontstekingsremmend

● pijnstillend. [i]-[ii]


Al duizenden jaren wordt wonderolie gebruikt om zijn medicinale werking. De oude Egyptenaren zouden het gebruiken in smeersels en inwendig als laxeermiddel.


Waarbij in te zetten

Castorolie is bij een breed scala van aandoeningen toe te passen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  1. Diverse huidproblemen, zoals een droge, geïrriteerde huid en acne.

  2. Ontstekingen van de oogleden, blefaritis.[iii] Uit eigen ervaring blijkt dat het ook erg effectief is bij een strontje (hordeolum).

  3. Artritis (osteoartritis), gewrichtsontstekingen, hallux valgus

  4. Constipatie

  5. Bevalling opwekken.


Hoe te gebruiken

Wonderolie kan zowel uitwendig als inwendig gebruikt worden. Hoe je wonderolie gebruikt is afhankelijk van de gewenste toepassing.


Uitwendig kan de olie op de gewenste plek worden aangebracht en rustig ingemasseerd worden.


Als ‘oil cleansing’ voor het gezicht wordt castorolie vaak gemengd met andere oliën. Na het aanbrengen van het oliemengsel laat je het 10 minuten intrekken, waarna je het eraf wast met een in warm water gedrenkte doek.


Rond het oog is het aan te raden om een wattenstokje in de olie te dippen en het zo op de buitenkant van het ooglid aan te brengen. Dit kan 2 tot 3 keer per dag gedaan worden, zolang het nodig is.


Soms is het wenselijk om langduriger castorolie aan te brengen, bijvoorbeeld om het de hele nacht in te laten trekken. Dan is het handig om een kompres met castorolie te maken. Dit is eenvoudig te doen door een stuk stof, bijvoorbeeld flanel, enkele keren te vouwen tot de benodigde afmeting, waarbij het kompres meerdere lagen dik is. Giet wat van de dikke, stroperige olie op het kompres en geef het even tijd om in te trekken. Leg het kompres met de kant waar de olie is tegen de huid. Dek het kompres eventueel met plastic af om kleding of beddengoed te beschermen tegen vlekken. Maak het kompres vast met pleister of een zwachtel. Het kompres kan makkelijk meerdere keren opnieuw gebruikt worden. Voeg voor een volgend gebruik wat nieuwe wonderolie toe.

Om de darmwerking te stimuleren kan de wonderolie uitwendig worden toegepast door middel van een kompres, zoals zojuist beschreven.[iv] Maar de olie kan ook inwendig gebruikt worden om de doorstroming van de darmen te bevorderen. Dan drink je 1-2 eetlepels van de wonderolie of gebruik 60-90 ml als een klysma.


Gedurende de zwangerschap is het af te raden om castorolie te gebruiken. Het helpt de baarmoeder samentrekken, wat de bevalling in gang kan zetten. Tussen 40 en 41 weken zou de olie wel ingezet kunnen worden om de bevalling op te wekken.[v] Gebruik deze olie nooit zonder overleg met en toestemming van je behandelend verloskundige of gynaecoloog.


Waarschuwingen en disclaimer

De informatie op deze website is educatief en algemeen van aard. De blogs op deze site zijn geen vervanging voor medische diagnose, persoonlijk advies of behandeling door een gekwalificeerde zorgverlener.


Bespreek voor gebruik, met name als je de wonderolie inwendig wil gebruiken of als je chronische klachten hebt, met je behandelaar of wonderolie voor jou een goede optie is.


Over het algemeen is castorolie veilig in te zetten en kent het zeer weinig bijwerkingen.

Gebruik bij voorkeur koudgeperste, 100% pure castorolie.

Recente blogposts

Alles weergeven

תגובות


bottom of page