top of page
  • Foto van schrijverMarjorie

Natuurlijke remedies – Houtskool kompres

Bijgewerkt op: 28 apr. 2023

De natuurlijke remedies zijn door God in de natuur gegeven. Ze kunnen voor zeer diverse ongemakken, kwalen en aandoeningen ingezet worden en belasten het lichaam niet met bijvoorbeeld ongewenste bijwerkingen, zoals medicijnen dat doen.


Een van deze eenvoudige middelen zonder bijwerkingen is houtskool. Je zou houtskool het zwarte wondermiddel kunnen noemen. Wat mij betreft een onmisbaar onderdeel van de natuurlijke remedies, die je in huis moet hebben. Het is inzetbaar bij vele problemen. En het kan snel verlichting van klachten geven.


In een eerdere blog over houtskool kan je lezen over de werking van houtskool en hoe je het inwendig kan gebruiken als natuurlijke remedie bij onder meer misselijkheid en buikklachten. Wil je hier meer over weten, lees de blog dan hier terug.


Houtskool kompres The place of herbs in rational therapy Ellen White, natuurlijke remedie


Je kan houtskool ook uitwendig gebruiken. Een van de manieren om houtskool op het lichaam te gebruiken is als een kompres.Wat is een kompres?

Een kompres is een toepassing van, veelal plantaardig, materiaal op de huid om deze of onderliggende weefsels en organen te behandelen. De samenstelling van het kompres pas je aan aan de aandoening die je wil behandelen. Vaak wordt er een pasta of gel gemaakt van kruiden of planten die op de aangedane plek op de huid wordt gelegd.


Afhankelijk van de situatie kan je het materiaal ook ‘inpakken’ in bijvoorbeeld een doek, keukenpapier, stoffen zak of schone sok.

Door de vochtige samenstelling van het kompres kan het goed in contact komen met de huid en zijn werk doen.


Soms worden ook de termen pakking en omslag gebruikt. Dit lijkt een beetje op een kompres.

Bij een pakking wordt vaak een groter deel van het lichaam, zoals het hele been of zelfs het hele lichaam behandeld. Hierbij kan bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van speciale klei.

Een omslag is, net als een kompres, ter behandeling van een kleiner deel van het lichaam. Bijvoorbeeld alleen de voet of de plek die pijnlijk is door een insectenbeet. Bij een omslag wordt niet een pasta van plantenmateriaal aangebracht, maar wordt een doek in een medicinale thee of infusie van planten gedrenkt en die doek op het aangedane lichaamsdeel gelegd.


In deze post gaan we verder in op de toepassing van houtskool in een kompres.

Indicaties

Houtskool kan vele stoffen oppikken, vooral chemische, gif- en afvalstoffen. Daarom is houtskool uitstekend inzetbaar bij onder meer insectenbeten, ontstekingen en infecties.

Hoe maak je een kompres

1. Om een pasta of gel van de houtskool te maken meng je 1 deel houtskoolpoeder

met 1 deel gemalen lijnzaad. Roer er voorzichtig water door tot je een dun papje

hebt.

2. Laat dit 10-20 minuten staan om in te dikken. Het moet een vochtige pasta worden,

niet kruimelig en ook niet vloeibaar of druipend.

3. Spreid de houtskoolpasta over het midden van een stuk keukenpapier of dunne

doek. Vouw de randen over de pasta.

4. Leg het kompres op het lichaamsdeel dat je wil behandelen. Dek het kompres af

met een stukje (vershoud-)folie om uitdrogen te voorkomen. Maak het kompres

vast met tape of een zwachtel. Houd het kompres enkele uren tot een hele nacht

op zijn plaats.

5. Gooi het houtskoolkompres dat je verwijderd hebt weg. Was de huid. Indien nodig

kan je de behandeling herhalen met een nieuw kompres.

Praktische tips

Ga voorzichtig om met de houtskool. Als je morst met het poeder is het een hele klus om het schoon te maken.


In plaats van lijnzaad kan je ook een ander verdikkingsmiddel gebruiken. Bijvoorbeeld chiazaad, maïzena of psylliumvezels. Eventueel kan je ook een houtskoolkompres maken met alleen houtskoolpoeder en water. Dit is wat lastiger in gebruik, omdat het sneller uitdroogt en uit elkaar valt. In dat geval kan het kompres vaker vervangen of opnieuw vochtig maken.


Als je meer pasta hebt gemaakt dan je nodig hebt voor één kompres, kan je het overgebleven deel 24 uur in de koelkast bewaren voor een volgende toepassing.


Droog houtskool zal geen gif- of afvalstoffen uit het lichaam adsorberen. Een kompres werkt alleen als het vochtig is en in direct contact met de huid. Als het houtskoolmengsel te droog is kan je extra water toevoegen of het kompres vervangen door een nieuw en vochtiger exemplaar.


Waarschuwing

De informatie op deze website is educatief en algemeen van aard. De blogs op deze site zijn geen vervanging voor medische diagnose, persoonlijk advies of behandeling door een gekwalificeerde zorgverlener.

Ernstige aandoeningen hebben deskundige medische hulp nodig, evenals milde aandoeningen die niet reageren op de hierboven beschreven toepassing van houtskool.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page