top of page
  • Foto van schrijverMarjorie

Adviezen bij koude voeten

Bijgewerkt op: 4 nov. 2023

Koude voeten zijn een veelvoorkomende kwaal in de winter. Bij vrouwen komt het vaker voor, maar ook mannen kunnen er last van hebben. Er zijn diverse oorzaken en risicofactoren voor dit ongemak. Als je vaak last hebt van koude voeten en als je nog andere symptomen hebt, is het raadzaam om dit met je (huis-)arts te bespreken.


Een lagere omgevingstemperatuur is een veelvoorkomende (maar niet de enige) oorzaak van koude voeten. Het lichaam reageert hierop met het samentrekken van de bloedvaten, waardoor de bloedcirculatie plaatselijk vermindert. Lees in deze blog hoe je met eenvoudige tips de temperatuur in je voeten kan verbeteren.


Adviezen bij koude voeten, natuurlijke remedie, remedies leefstijl, levensstijl tips, circulatie bloedsomloop


Massage van koude voeten

Een massage van de voeten en onderbenen kan de doorbloeding stimuleren door middel van druk en wrijving van de masserende bewegingen. Een toename van de bloeddoorstroming brengt warmte vanuit de rest van het lichaam naar de voeten. Meer over massage lees je hier.


Warm eten en drinken

Op koude dagen of als je veel buiten bent, is het prettig om warm te eten of te drinken. Denk aan havermoutpap voor ontbijt, een warme soep bij de lunch of een thermosfles met kruidenthee voor onderweg. Het ondersteunt het lichaam om warm te blijven, want het naar lichaamstemperatuur brengen van een koude maaltijd of drinken uit de koelkast kost het lichaam veel energie.


Beweging

“Hoe meer we bewegen, des te beter zal de bloedsomloop zijn... Degenen die gewend zijn aan behoorlijke lichaamsbeweging in de open lucht, zal over het algemeen een goede en krachtige bloedsomloop hebben.” Healthful living 186.1


Sporten of andere lichamelijke activiteit binnenshuis of buiten stimuleert de circulatie en laat de koude voeten verdwijnen. Beweging zorgt ervoor dat er warmte ontstaat in de spieren. De hogere hartactie verdeelt de warmte over het hele lichaam.

Het best kan je in de ochtend al actief zijn. Door vroeg op de dag je ‘inwendige kacheltje’ op te stoken, zal je het gedurende de dag minder snel koud hebben. Je hebt er de hele dag profijt van.


Water

Water is een goede geleider. Hydrotherapie, een behandeling met water, is daarom op verschillende manieren perfect toe te passen bij koude voeten. Het klinkt ingewikkelder dan het is. Hydrotherapie kan al zo eenvoudig zijn als een kruik met warm water.


Een andere vorm van hydrotherapie is een warm voetenbad. In deze blog kan je lezen hoe je dat toepast. Begin je voetbad met lauwwarm water als je voeten erg koud zijn. Als je voeten een beetje opgewarmd zijn, kan je de temperatuur langzaam verhogen door meer warm water toe te voegen.


Als je jezelf weerbaarder wil maken voor de kou, kan je in de zomer al gaan wennen aan koud afdouchen. Sluit je warme douche dagelijks af door 30 seconden koud water over je lichaam te laten stromen. Droog jezelf vervolgens stevig af en kleed je aan. Dit heeft een stimulerend effect, dus je kan dit het best ‘s ochtends doen.


Matigheid

Roken en cafeïne laten de bloedvaten vernauwen wat de doorbloeding vermindert. Dit kan dus bijdragen aan koude voeten. Het is daarom beter om te stoppen met roken en cafeïnehoudende dranken te vervangen.


Quote citaat Ellen White om van een goede gezondheidstoestand te genieten, moet er een goede bloedcirculatie zijn. En om een goede circulatie van de menselijke levensstroom te verzekeren, moeten alle delen van het lichaam passend gekleed zijn. Kleding koude voeten warm doorbloeding

Warme kleding

“Voorkomen is beter dan genezen” is een bekende uitdrukking. In het geval van koude voeten zou je kunnen zeggen: “Warm houden is beter dan moeten opwarmen.” Draag warme, bedekkende kleding om je voeten en benen warm te houden. Kies voor lange sokken in plaats van enkelsokjes; trek geen nylon panty’s aan, maar een legging. Koop bij voorkeur kleding van natuurlijke materialen, die ademend en isolerend zijn.


Draag ook warme, waterdichte schoenen, waarin je eventueel een thermo of wollen zooltje legt. Let er wel op dat een inlegzooltje of dikkere sok er niet voor zorgt dat je schoenen te strak zitten. Als je voeten knel zitten in je schoenen kan dit de doorbloeding bemoeilijken.


Niet afklemmen

Zorg ervoor dat ook andere kleding niet te strak zit, om de circulatie en de ademhaling niet te belemmeren.


Ook je houding kan je bloedvaten (deels) afklemmen. Door de benen te kruisen, onder je op te trekken of je benen op een rand te laten steunen, verminder je de doorbloeding in je voeten. Let eens op je houding en probeer deze te verbeteren.


Tenslotte

Ik hoop dat deze tips je helpen om warmere voeten te krijgen en dat dit bijdraagt aan je welzijn.


Disclaimer

De informatie op deze website is educatief en algemeen van aard. De blogs op deze site zijn geen vervanging voor medische diagnose, persoonlijk advies of behandeling door een gekwalificeerde zorgverlener.

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page