top of page
  • Foto van schrijverMarjorie

De acht gezondheidswetten – Deel 9: samenvatting

Bijgewerkt op: 24 apr. 2022

In deze serie wil ik met u enkele basisaspecten doornemen van de acht onderdelen voor een gezonde levensstijl. Deze acht onderdelen worden samengevat met de acroniem NEW START. Het staat voor:

Nutrition - Voeding

Exercise - Beweging

Water - Water

Sunlight - Zonlicht

Temperance - Matigheid

Air - Frisse lucht

Rest - Rust

Trust in God - Vertrouwen in God


In het laatste deel van deze serie zet ik ze alle acht nog een keer op een rijtje.
Voeding

Ons lichaam is een tempel van God, daarom moeten we goed met ons lichaam omgaan en het gezonde voeding geven. In de eerste hoofdstukken van Genesis vinden we aanwijzingen voor het dieet dat het beste is voor onze gezondheid. “En God zei: Zie, Ik geef u al het zaaddragende gewas dat op heel de aarde is, en alle bomen waaraan zaaddragende boomvruchten zijn; dat zal u tot voedsel dienen.” Genesis 1:29. “En u zult het gewas van het veld eten” Genesis 3:18. Adam en Eva mochten vrij eten van noten en zaden, granen, peulvruchten, kruiden, groenten en fruit. Dit plantaardige dieet draagt bij aan een goede bloedsomloop en voorkomt ontstekingsreacties, die ten grondslag liggen aan vele chronische ziekten.


Beweging

God heeft voor ons een actieve levensstijl voor ogen. Al in het paradijs krijgt Adam actief werk te doen: Gen2:15 De HEERE God nam de mens, en zette hem in de hof van Eden om die te bewerken en te onderhouden.”

Voldoende beweging is essentieel voor een goede gezondheid. Twee van de beste manieren om aan voldoende beweging te komen, zijn tuinieren en wandelen.


Water

“Hij wijst de bronnen hun loop naar de dalen, zodat ze tussen de bergen door stromen.

Ze geven alle dieren van het veld te drinken, de wilde ezels lessen er hun dorst. Daarbij wonen de vogels in de lucht, hun stem klinkt tussen de takken. Hij bevochtigt de bergen vanuit Zijn hemelzalen, de aarde wordt verzadigd door de vrucht van Uw werken.” Psalm 104:10-13

De hele natuur: planten, bomen, dieren en mensen kunnen niet zonder water. We hebben water nodig om te drinken. Ons lichaam is er sterk van afhankelijk voor allerlei processen in ons lichaam.

De tweede functie van water is reinigen, van zowel dingen als ons lichaam. Ook kan het reinigen van ziekte. Water is middels hydrotherapie toe te passen om genezing te bevorderen.

Zonlicht

In Spreuken 15:30 lezen we: “Het licht in de ogen verblijdt het hart, een goed gerucht verkwikt de beenderen.”

Dat omschrijft wat zonlicht met ons doet! Zonnestralen op onze huid stimuleren de aanmaak van vitamine D. Deze vitamine heeft een scala aan positieve effecten in ons lichaam.

Genesis 1:14: “En God zei: Laten er lichten zijn aan het hemelgewelf om scheiding te maken tussen de dag en de nacht; en laten zij zijn tot tekenen, en tot aanduiding van vaste tijden en van dagen en jaren!

Volgens de Bijbel is een van de doelen van zonlicht ‘voor aanduiding van vaste tijden en van dagen en jaren’, de biologische klok dus. Een vast nacht-dagritme is belangrijk voor een goede slaap, onze gemoedsgesteldheid en voor diverse hormonen in ons lichaam, zoals die voor verzadiging en eetlust zorgen.


Matigheid

1 Petrus 4:7: “En het einde van alle dingen is nabij; wees daarom bezonnen en nuchter in de gebeden.”

We moeten helder van geest zijn en verstandig omgaan met de situaties waarin we terechtkomen, zodat we staande kunnen blijven in het geloof. Hoe kunnen we dat doen? De laatstgenoemde tekst roept ons op om in gebed te gaan, contact te maken met God. Nuchter en bezonnen.

Drugs, bepaalde soorten medicatie en alcohol zijn enkele middelen die u beter vermijdt als u optimaal gebruik wil maken van je hersenen. Ook chocola, cafeïne, vlees en suiker hebben een negatief effect op uw psyche. Net als andere verslavingen, die kunnen leiden tot depressie en angst, zoals nicotine, gokken, tv, sociale media en internet.

Frisse lucht

“De Geest van God heeft mij gemaakt, en de adem van de Almachtige heeft mij levend gemaakt.” Job 33:4.

Adem is leven en het leven is door God gegeven. Ademen is ook het tot je nemen van zuurstof en het afvoeren van de afvalstof koolstofdioxide (CO2). Dit is essentieel voor het goed functioneren van het gehele lichaam. Het is belangrijk om regelmatig diep door te ademen.

Omdat we veel binnenshuis zijn, is het belangrijk om ook daar schone lucht te hebben. Het is daarom aan te raden het huis zo veel mogelijk te ventileren en (luchtzuiverende) planten in huis te zetten.

Rust

Goede nachtrust is belangrijk voor een goede gezondheid. Zo belangrijk dat God een etmaal laat beginnen met de tijd om te slapen. In Genesis 1 lezen we: “toen was het avond geweest en het was morgen geweest: de eerste/ tweede/ derde… dag.”

Ondanks goede nachtrust kunnen we tocht nog rust tekortkomen. Grenzen tussen werktijd en vrije tijd vervagen steeds meer. Maar al bij de schepping heeft God één dag apart gezet: de Sabbat! Exodus 31:15a: “Zes dagen zal er werk verricht worden, maar op de zevende dag is het sabbat, een dag van volledige rust, heilig voor de HEERE.”

Naast dagelijkse rust en wekelijkse rust, biedt God ons ook zorgeloze rust aan. Jezus zegt: “Kom naar Mij toe, allen die vermoeid en belast zijn, en Ik zal u rust geven.” (Mattheüs 11:28)


Vertrouwen in God

Vertrouwen in God kan ons in belangrijke mate helpen bij het omgaan met problemen. Wie u ook bent, hoe groot uw problemen ook zijn, God is dichtbij u. Hij is vol van liefde voor u en altijd bereid om naar u te luisteren en u te helpen.

“Daarom zeggen wij met goede moed: De Heere is voor mij een Helper en ik zal niet vrezen. Wat zal een mens mij doen?” Hebreeën 13:6.

Vertrouwen op God voedt ons, maakt ons weerbaarder en geeft kracht. In Jesaja 40:31 staat: “maar wie de HEERE verwachten, zullen hun kracht vernieuwen, zij zullen hun vleugels uitslaan als arenden, zij zullen snel lopen en niet afgemat worden, zij zullen lopen en niet moe worden.”


Afsluiting

Hopelijk heeft u in deze NEW START blogserie een beeld gekregen van een Bijbelse, gezonde levensstijl. Als u vragen heeft over NEW START of weet u andere onderwerpen waarover u meer wilt lezen in toekomstige blogs, laat het me weten via e-mail (woordenwelzijn@gmail.com), Facebook of Instagram!


Waarschuwing:

Stop nooit zomaar met medicatie, die een arts aan u heeft voorgeschreven. Overleg dit met uw zorgverlener.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page