top of page
  • Foto van schrijverMarjorie

Handen wassen

Bijgewerkt op: 14 jul. 2021

De laatste tijd horen we veel over handen wassen. Dit is belangrijk om het verspreiden van het Corona virus te beperken. Hoe zit dit nu precies? Wat zegt de Bijbel hierover?


In Leviticus 11-15 staan regels die met voeding en gezondheid te maken hebben. Hoofdstuk 13 van Leviticus legt uit hoe je met melaatsheid moet omgaan. Dat was toen de meest voorkomende besmettelijke ziekte. Isolatie, afstand houden, is dan een belangrijke maatregel. Als iemand van de besmettelijke ziekte genezen is, moet hij zijn kleding en lichaam wassen (Leviticus 14:9b).


Het volgende hoofdstuk, Leviticus 15, vertelt hoe we omgaan met een ziekte. “Wanneer hij die een vloeiing had, rein geworden is van zijn vloeiing, moet hij voor zichzelf zeven dagen aftellen om rein verklaard te worden. Dan moet hij zijn kleren wassen en zijn lichaam in bronwater (schoon, stromend water) wassen en hij is rein.” Leviticus 15:13.


Leviticus is ruim 1400 jaar voor Christus geschreven. Deze regels zijn, vooral in de 16e tot de 18e eeuw, te weinig toegepast. Dr. Semmelweis heeft in de 19e eeuw het handen wassen weer onder de aandacht gebracht, toen hij in de gaten kreeg dat de handen van artsen ziektekiemen van de ene naar de andere patiënt overbrachten.


Tijdens de Corona crisis is het handen wassen meer onder de aandacht dan ooit tevoren. Op de website van het RIVM staat precies wanneer en hoe je je handen moet wassen. Voor het handen wassen gebruik je schoon stromend water en zeep. De zeep breekt het vet-schilletje van een virus stuk. Bij het afspoelen van de handen stromen de restjes van het virus van de handen af. Zo wordt de kans op verspreiding van een bacterie of virus verkleind.


Terug naar de Bijbel. In Markus 7 berispen de Farizeeën en Schriftgeleerden enkele discipelen, omdat ze brood eten zonder hun handen ritueel gewassen te hebben. Ze vragen Jezus waarom Zijn discipelen niet handelen naar de traditie, de overlevering van de ouden”. Zou Hij het niet belangrijk vinden om handen te wassen? Jezus antwoordt dat Hij het belangrijker vindt dat je je aan Gods wet houdt, dan dat je meedoet met het uiterlijke vertoon van het ritueel.


Jesaja 1:16-17a: Was u, reinig u! Doe uw slechte daden van voor Mijn ogen weg! Houd op met kwaad te doen, leer goed te doen, zoek het recht!”

69 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page