“[Rachel] zei tegen haar vader: Laten de ogen van mijn heer niet in toorn ontvlammen omdat ik voor u niet kan opstaan, want het gaat mij naar de wijze van de vrouwen.”
Genesis 31:35
Het was in hun cultuur de gewoonte dat je uit respect opstond als een van je ouders binnenkwam. Rachel bleef echter op haar kamelenzadel zitten om haar afgodsbeeldjes te verbergen voor haar vader. Laban accepteert haar verontschuldiging. Uit dit Bijbelgedeelte wordt niet duidelijk of Rachel hier liegt of dat ze haar menstruatie als een goed excuus kan gebruiken.
Waarschijnlijk maakte Rachel gebruik van de wetten in geval van onreinheid (Leviticus 15:26). Misschien voelde ze zich ook niet lekker vanwege haar menstruatie. Of vrouwen in die tijd ook al PMS hadden weet ik niet. Feit is wel dat tegenwoordig heel veel vrouwen gezondheidsklachten ervaren voor en tijdens de menstruatie. Soms zijn dit klachten die gebonden zijn aan de maandelijkse cyclus. Het kan ook gaan om lichamelijke en geestelijke klachten voorafgaand aan de menstruatie. Dit wordt het premenstrueel syndroom (PMS) genoemd. Bij sommige vrouwen zijn de psychologische klachten zo ernstig dat er sprake is van het premenstrueel dysforie syndroom (PMDD). Het goede nieuws is dat er veel natuurlijke remedies zijn om deze klachten te verminderen. Enkele hiervan wil ik hier delen.
Levensstijl
Levensstijl is een extreem belangrijke factor in het ontstaan van gezondheidsklachten, dus ook in symptomen rond de maandelijkse cyclus. Voldoende bewegen, voldoende rust (denk aan lang genoeg slapen en weinig stress) en goede voeding zijn belangrijk.
Qua voeding kan je het best alcohol en cafeïne vermijden. Let ook op suiker en zetmeel, want deze zorgen voor schommelingen in je bloedsuiker, ook als je geen diabetes hebt. Deze pieken en dalen in je glucose kunnen op zichzelf al heel veel klachten geven en worden vlak voor of tijdens de menstruatie erger.
Supplementen
Er zijn diverse supplementen die kunnen ondersteunen bij PMS en klachten tijdens de menstruatie. Welk supplement voor jou geschikt is in jouw specifieke situatie kan je bespreken met je eigen zorgverlener. Dit is onder meer afhankelijk van je klachten, medische voorgeschiedenis, gebruik van medicatie en/of supplementen, het geven van borstvoeding en dergelijke. De informatie die in deze blog wordt gedeeld is educatief en algemeen van aard.
Er is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effectiviteit van diverse supplementen. Daaruit blijkt dat calcium een gunstige rol kan spelen bij PMS. Het merendeel van de studies laat niet alleen zien dat vrouwen met PMS vaker een lager calciumgehalte hebben, maar ook dat suppletie van calcium verbetering geeft in het PMS gerelateerde klachten.[i]
Ginkgo biloba kan de ernst van de PMS-symptomen verminderen. In dit onderzoek kregen de deelneemsters driemaal per dag een ginkgo biloba supplement van 40 mg blad extract van de 16e dag van de cyclus tot de vijfde dag van de volgende cyclus. De ernst van de lichamelijke en psychologische klachten verminderden significant in vergelijking met een placebo. [ii]
Saffraan, afkomstig van de het bovenste deel van de stamper van de saffraan krokus (Crocus sativus L.), kan ook verlichting van PMS-klachten geven door tweemaal daags 15 mg saffraan te suppleren.[iii] Ook vitex agnus castus (monnikspeper) is een veilig en effectief bij PMS en PMDD.[iv]
Magnesium, teunisbloemolie en sint-janskruid zouden mogelijk ook kunnen helpen bij symptomen rond de menstruatie, maar de uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek zijn niet altijd positief over de effectiviteit van deze supplementen bij PMS.
Huidirritatie
Maandverband is bij vrouwen een belangrijke oorzaak van irritatie in de intieme zone. Afhankelijk van het merk en type maandverband kan het synthetische materialen en geurstoffen bevatten. Dit kan zorgen voor een broeierig gevoel, huidirritatie, jeuk, puistjes.
De vulva en vagina zijn erg gevoelig en kunnen eventuele giftige stoffen uit tampons, maandverband of inlegkruisjes absorberen in het lichaam. Kies daarom voor natuurlijke materialen, zoals wasbaar maandverband van (biologisch) katoen en/of een menstruatie cup. Hiermee kan de huid ademen en wordt bloed en slijm opgevangen, zodat huidirritatie geen kans krijgt.
Zorg voor een goede persoonlijke hygiëne. Was jezelf altijd van voor naar achter en droog de huid van de intieme zone goed. Spoel bloedvlekken in wasbaar maandverband, handdoeken, kleding of beddengoed direct uit met koud water, dat gaat het makkelijkst. En verwissel maandverband regelmatig.
Heet voetbad
Krampen, buikpijn en hoofdpijn horen bij de veelvoorkomende klachten bij de menstruatie. Een voetbad met een watertemperatuur van 38-46°C gedurende 15-20 minuten kan verlichting van die pijn geven. Doordat warmte toe te passen, wordt het bloed als het ware weggetrokken van de locatie van de pijn (het hoofd of de onderbuik) en naar de voeten gebracht.
Een uitgebreide beschrijving van deze vorm van hydrotherapie lees je hier: Hydrotherapie: heet en warm voetenbad.
Lichttherapie
Er bestaat een relatie tussen de slaap-waakcyclus en hormooncyclus van vrouwen. Deze interactie kan in de luteale fase, dat is tussen de eisprong en het begin van de menstruatie, problemen met slapen en vermoeidheidsklachten veroorzaken.
Studies hebben aangetoond dat lichttherapie de depressieve symptomen bij vrouwen met PMDD significant vermindert. Lichttherapie in de avond en eventueel ook in de ochtend kan helpen om je biologische klok tijdens de luteale fase weer gelijk te laten lopen en zo je stemming en slaap te verbeteren.[v]
De AYOlite lichttherapiebril is nu te koop bij Woord en Welzijn. Heb je interesse? Klik hier om naar de webshop te gaan.
Voor de eerste 10 klanten staat een toepasselijk cadeautje klaar om de opening van de webshop samen te vieren!
Vragen over lichttherapie kan je stellen door een e-mail te sturen naar info@woordenwelzijn.nl. Ik help je graag.
Tenslotte
Deze informatie is educatief en algemeen van aard. Het is geen vervanging voor medische diagnose, persoonlijk advies of behandeling door een gekwalificeerde zorgverlener.
Desondanks hoop ik dat bovengenoemde adviezen behulpzaam zijn en je kunnen ondersteunen in het verminderen van je maandelijkse klachten op een natuurlijke manier.
Bronnen
[i] Beneficial role of calcium in Premenstrual Syndrome: a systematic review of current literature. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33312465/
[ii] A randomized, placebo-controlled trial of Ginkgo biloba L. in treatment of premenstrual syndrome. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19678774/
[iii] Crocus sativus L. (saffron) in the treatment of premenstrual syndrome: a double-blind, randomized and placebo-controlled trial. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18271889/
[iv] Vitex agnus castus for premenstrual syndrome and premenstrual dysphoric disorder: a systematic review. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29063202/
[v]Sleep, hormones, and circadian rhythms throughout the menstrual cycle in healthy women and women with premenstrual dysphoric disorder. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2817387/
Comentários