top of page
 • Foto van schrijverMarjorie

Stromen van zegen

Bijgewerkt op: 14 jul. 2021

Ons land is beroemd om hoe we met water omgaan. We zijn goed in het bouwen van dijken, dammen en polders. Dat is een zegen, want daardoor hebben we in de polder droge voeten, ook al wonen we onder zeeniveau.


We zijn allemaal gezegend met vrije toegang tot gezond, schoon drinkwater in onze huizen. Water is ook tot zegen voor ons lichaam. Daarom heeft deze blog de titel: stromen van zegen.


Effecten van water aan de buitenkant

Hoe kunnen we water aan de buitenkant van ons lichaam gebruiken?

Juist, door te douchen of een bad te nemen. Maar er zijn nog meer manieren.

De zegen van hydrotherapie

Heeft u wel eens van hydrotherapie of watertherapie gehoord? Hydrotherapie is het gebruik van water, wat inwendig of uitwendig wordt toegepast, om trauma, verwondingen of ziekte te behandelen.[1] Hydrotherapie kan pijn in spieren en gewrichten verzachten, het kan ondersteunen in de revalidatie van verwonde ledematen, koorts verlagen, hoofdpijn verlichten, het helpt bij ontspannen.[2] Een paar voorbeelden van hydrotherapie zijn stoombaden, een warm voetbad en wisselbaden. Let op: onderschat de effecten van hydrotherapie niet. Water kan middels deze therapie tot een grote zegen zijn voor onze gezondheid, maar er zijn ook risico’s. Leer om de hydrotherapie op een juiste en veilige manier toe te passen, voordat u zelf hiermee aan de slag gaat.

Een van de effecten van hydrotherapie is het stimuleren van de bloeddoorstroming, oftewel de circulatie. Het kan helpen om de bloedvaten wijder te maken, waardoor er meer bloed kan stromen. Het bloed brengt zuurstof en voedingsstoffen mee. Bovendien voert het bloed afvalstoffen af.

Effecten van water aan de binnenkant

De zegen van goede circulatie

Voldoende drinken maakt het bloed minder stroperig. Hierdoor stroomt het bloed makkelijker door de bloedvaten en plakken de bloedcellen niet zo snel aan elkaar. Dit beschermt tegen ongewenste stolselvorming, hiermee bedoel ik bloedpropjes die zorgen voor een hart- of herseninfarct of afsluitingen van bloedvaten (trombose, embolie). In een wetenschappelijk onderzoek zijn mensen die vijf of meer glazen water per dag drinken vergeleken met mensen die minder dan vijf glazen water drinken. Bij vrouwen die meer dan vijf glazen water dronken, nam het risico op een fatale hartaanval met 41% af. Bij mannen was dat maar liefst 54%.[3] Wat een zegen kan het drinken van een paar extra glazen water per dag zijn, als je hieraan denkt!

De zegen van juiste vertering

Water is ook een zegen voor het maagdarmstelsel. Er is water nodig voor het goed kunnen verteren van uw eten, omdat verteringssappen voor een belangrijk deel uit water bestaan.

Het is verstandig om twee liter water per dag te drinken, dat is inclusief een glas water een half uur voor de maaltijd. Grote hoeveelheden water of slokjes koud water gedurende de maaltijd kan het maagzuur, wat nodig is om eiwitten te verteren, verdunnen.

Verderop in het maagdarmkanaal, in de dikke darm, is water ook tot zegen. Mensen die wel eens last hebben van obstipatie zullen dat beamen. Te weinig drinken is een van de oorzaken van harde ontlasting. Voldoende drinken helpt samen met plantaardige, vezelrijke voeding en genoeg bewegen voor een betere doorstroom in de darmen.[4]


De zegen van een gezond urinewegstelsel

Al het water wat we drinken, moet ook weer het lichaam verlaten. Het grootste deel gaat ons lichaam uit via de urinewegen. Ook voor dit orgaanstelsel is het belangrijk om genoeg te drinken. Langdurig te weinig drinken is de belangrijkste oorzaak van nierstenen. Dit komt doordat bij weinig drinken de urine zeer geconcentreerd wordt. Er zitten dan relatief meer zouten en mineralen in de urine, waardoor de nierstenen makkelijker gevormd worden. Nu u dit weet, weet u ook de belangrijkste manier om de vorming van nierstenen te voorkomen: veel drinken![6]

Als u voldoende drinkt, beperkt u tegelijk ook het risico op een urineweginfectie![7] Is dat niet een dubbele zegen?

De zegen van een heldere geest

Voldoende drinken is ook zegenrijk voor uw geest.

Wetenschappelijk onderzoek suggereert dat bepaalde cognitieve vaardigheden en de stemming positief worden beïnvloed door het drinken van water. Voor kwetsbare mensen, zoals kinderen en ouderen geldt dit het sterkst.[8]

Veel mensen vinden het moeilijk om voldoende water te drinken. Een veelgenoemde reden is, dat die mensen geen dorst hebben. In dit boek: “Water, het goedkoopste medicijn” van dr. F. Batmanghelidj, staat een opsomming van sensaties, waarvan de schrijver denkt dat ze eigenlijk betekenen dat iemand uitgedroogd is. Opvallend is dat veel van deze sensaties psychisch zijn.

 • Je moe voelen zonder redelijke verklaring

 • Je prikkelbaar voelen

 • Je angstig voelen

 • Je neerslachtig of ontevreden voelen

 • Een gevoel van een zwaar hoofd hebben

 • Onrustig slapen, met name bij ouderen

 • Slechte concentratie

Andere gevoelens die “dorst” betekenen, maar anders worden ervaren, zijn:

 • Blozen

 • Kortademigheid bij een gezond persoon

 • Honger[9]

Het goede nieuws is dat uw gezonde dorstgevoel terug kan komen als u enkele dagen voldoende drinkt.

Tips om goed te drinken

Waarom water

Sommige mensen geven er de voorkeur aan om koffie, thee, sap, frisdrank, melk of alcohol te drinken. Dat smaakt hen goed en het is ook vocht. Waarom heb ik het dan steeds over water drinken? Alle gefabriceerde dranken bevatten chemische toevoegingen, die de werking van het centrale zenuwstelsel kunnen veranderen.[10] Dit geldt vooral voor dranken met cafeïne, alcohol en kunstmatige zoetstoffen.

Water is het beste voor het lichaam. In tegenstelling tot andere dranken kan water direct opgenomen worden in het lichaam. Bovendien lossen voedingstoffen op in water.

Ons lichaam verliest continu water via ademhaling, huid, urinewegen en met de stoelgang. Dit moet worden aangevuld.

Hoeveel

Hoeveel water moet u dan drinken? Dit is eenvoudig uit te rekenen. Per kilo lichaamsgewicht moet u 30 ml drinken. Iemand van 100 kg moet dan 3 liter drinken. Ik laat u hier een schema zien.


60 kg. - 1800 ml

70 kg. - 2100 ml

80 kg. - 2400 ml

90 kg. - 2700 ml

100 kg.- 3000 mlDit is een algemene richtlijn. Heeft u een ernstige hart- of nieraandoening, overleg dan met uw arts over de hoeveelheid water die u mag drinken.

U heeft meer water nodig, als u veel water verliest, bijvoorbeeld als het erg warm is of als u sport.

Wanneer

Begin uw dag met twee glazen water om uitdroging die gedurende de nacht is ontstaan te corrigeren.

Drink tot een half uur voor de maaltijd. En wacht na een maaltijd ongeveer 2 uur voordat u grote hoeveelheden water drinkt. Dit is voor een optimale spijsvertering.

Drink voordat u gaat sporten, zodat het beschikbaar is voor het lichaam tijdens het sporten.

Drink voordat u dorst heeft. En als u dorst heeft, drink dan dubbel zoveel als nodig is om uw dorst te lessen.

Conclusie

De laatste zegen waar ik u op wil wijzen is het Woord van God, de Bijbel.

Jezus zegt in Johannes 7:37-39:

"Als iemand dorst heeft, laat hij tot Mij komen en drinken. Wie in Mij gelooft, zoals de Schrift zegt: Stromen van levend water zullen uit zijn binnenste vloeien. En dit zei Hij over de Geest, Die zij die in Hem geloven, ontvangen zouden."

Laten we niet alleen water uit de kraan drinken, maar ook "met vreugde water scheppen uit de bronnen van het heil." Jesaja 12:3
[1] Hydrotherapy for Health and Healing, p. 5, E. Hall e.a. [2] https://medical-dictionary.thefreedictionary.com/hydrotherapy [3] Keys to Optimal Health, p 26 [4] https://www.nia.nih.gov/health/concerned-about-constipation [5] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14764254 [6] https://www.urologyhealth.org/urologic-conditions/kidney-stones#Prevention%20of%20Future%20Stones [7] https://www.urologyhealth.org/urologic-conditions/kidney-stones#Prevention%20of%20Future%20Stones [8] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24480458 [9] Water het goedkoopste medicijn, dr. F Batmanghelidj [10] Water, het goedkoopste medicijn, dr. F. Batmanghelidj

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page