top of page
  • Foto van schrijverMarjorie

Slaap, de verfrissende hersteller

Het is tijd om naar bed te gaan, maar je blijft toch nog even op de bank hangen. Nog even kijken of je berichtjes hebt, nog even wat drinken, nog even een hoofdstukje lezen, nog even…. En voor je het weet is het laat. Te laat, want de volgende ochtend is het lastig om uit bed te komen. “Een beetje slapen, een beetje sluimeren, een beetje liggen met gevouwen handen!” Spreuken 6:10. Is dit voor jou net zo herkenbaar als voor mij?Slaap van essentieel belang

Niet voor niets is rust een van de acht gezondheidswetten. Slaap is van essentieel belang voor ons functioneren overdag en voor onze gezondheid. Chronisch slaaptekort heeft een negatieve invloed op heel veel aspecten van ons welzijn. Het geeft bijvoorbeeld een grotere kans op hart- en vaatziekten, onbalans in hormonen, vertraging van de stofwisseling, het verslechtert de gevoeligheid voor insuline en je weerstand, en leren en gezonde keuzes maken wordt moeilijker.


Een van die gezonde keuzes zou een goede bedtijd moeten zijn. Het is een goede gewoonte om op tijd te gaan slapen, zodat je de volgende ochtend verfrist kan opstaan.


Verfrist en verkwikt

“Slaap, de verfrissende hersteller, verkwikt het vermoeide lichaam en bereidt het voor op de taken van de volgende dag.” Counsels on health 147.2.

Tijdens de slaap zijn er veel processen actief in het lichaam. Zo is er in de nacht een schoonmaaksysteem actief in de hersenen.[i] [ii] Terwijl we slapen worden onze hersenen schoongemaakt.


De hersenen worden omgeven door hersenvocht, wat ook wel liquor wordt genoemd. Liquor heeft een aantal functies. Een daarvan is schokdemping. Het hersenvocht zorgt ervoor dat bij bewegen de hersenen beschermd zijn en niet tegen de schedel botsen. Ook zorgt het voor aanvoer van voedingsstoffen.


In de nacht heeft liquor nog een hele belangrijke taak. Het reinigt de hersencellen. Terwijl we slapen openen kleine kanaaltjes om de bloedvaten heen, waar onder druk het hersenvocht doorheen stroomt. Zo worden de hersenen systematisch schoongespoeld van afvalstoffen, die gedurende de dag zijn opgehoopt. Zo klaart slaap ons hoofd op en worden we ‘s ochtends verfrist en verkwikt wakker.Uitdaging

Een goede nachtrust is dus erg belangrijk. Een van de dingen die kan helpen om lekker te slapen is een vaste tijd van naar bed gaan en opstaan.

“Bij eten, drinken en kleden moeten de gezondheidswetten nauwgezet worden gevolgd en het regelen van de slaapuren mag niet willekeurig zijn.” Christian education 124.1.


Ik merkte zelf dat ik ‘s avonds op bleef, terwijl ik te moe was om me te concentreren. Met aandacht een hoofdstuk uit de Bijbel lezen was lastig. En ‘s ochtends kostte het me moeite om op te staan, zelfs na voldoende uren slaap.


Ik ben de uitdaging aangegaan om mijn slaapuren beter te regelen. Een week lang ben ik zo’n anderhalf uur eerder naar bed te gaan dan ik gewend was. Ook ben ik vroeger opgestaan.


Resultaat

Omdat ik gelijk met mijn kinderen naar bed ging, kostte het niet veel moeite om op tijd onder de wol te kruipen. De eerste dagen duurde het wel lang voor ik in slaap viel. Desondanks werd ik direct elke ochtend vroeg wakker. Zonder wekker! Mijn ochtendwijding doe ik nu in de woonkamer in plaats van in bed. Dat helpt me om direct op te staan en mijn dag goed te beginnen.


Ellen White schrijft “Twee uur goed slapen voor twaalf uur is meer waard dan vier uur na twaalf uur.” Brief 85, 10 mei 1888.

Mijn persoonlijke ervaring komt overeen met het citaat. Deze week sliep ik langer voor middernacht. En ondanks dat ik per nacht een uur korter sliep, stond ik ’s ochtends uitgerust op en ben ik deze week actiever geweest. Ik heb het als positief ervaren om vroeger naar bed te gaan en vroeger op te staan. Door één gewoonte, mijn bedtijd, aan te passen, veranderden andere gewoontes in positieve zin mee. Ik voel me productiever, drink meer water ‘s ochtends vroeg en er zit meer tijd tussen ons ontbijt en de lunch. Hoe bepaal jij je slaaptijd? Lukt het je om op tijd naar bed te gaan en fris op te staan?29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page