top of page
  • Foto van schrijverMarjorie

Recept brood zonder kneden

Bijgewerkt op: 11 jul. 2021

Heb je altijd al eens zelf brood willen bakken, maar vind je het kneden en het rijzen van het brood ingewikkeld? Probeer het eens met dit recept. Het is eenvoudig en het hoeft niet gekneed te worden. 's Avonds bereid je in enkele minuten het deeg en de volgende ochtend bak je het in een gietijzeren pan in een hete oven. Door het in de gietijzeren pan te bakken, krijg je een lekkere, knapperige korst.Ingrediënten

o 450 gram volkoren meel

o 3 eetlepels zaden en pitten

o 3 gram instant gist

o 5 gram zout

o Ongeveer 300 milliliter water


Je kunt variëren met deze ingrediënten. Kies zelf welke soort(-en) meel, zaden en pitten je gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan tarwe, spelt of rogge. Deze keer gebruikte ik tarwe.

Voor de zaden en pitten neem ik in dit voorbeeld chiazaad en sesamzaad. In chiazaad zitten gezonde omega 3 vetzuren. Om deze in de darmen op te kunnen nemen, moeten ze wel even gemalen worden in een koffiemolentje. Doe dit vlak voor gebruik in verband met de beperkte houdbaarheid.


De hoeveelheid water is niet precies, omdat dit afhankelijk is van het meel. De ene soort neemt wat meer vocht op dan de andere soort.Als je dit brood maakt, bereid je het deeg in de avond.


Meng in een grote kom alle droge ingrediënten

door elkaar met 3/4 van het water tot je een bal kunt maken van het deeg. Je kunt het deeg mengen met de hand, met een houten lepel of met een handmixer met deeghaken. Blijft het te droog, doe er dan nog 1-2 eetlepels water bij. Is het te nat, dan kan je er nog een beetje meel aan toevoegen.


Maak een mooie bol van het deeg en leg het alvast op bakpapier. Was en droog de kom en leg het deeg met het bakpapier in de kom.

Dek de kom af om uitdrogen van het deeg te voorkomen.

Terwijl jij 's nachts slaapt, gaat de kleine hoeveelheid gist aan het werk. De volgende ochtend zal je zien dat het deeg flink gerezen is.


's Ochtends maak ik de bovenkant van het deeg met enkele druppels water wat vochtig en strooi er nog 1-2 eetlepels sesamzaad over.


Zet de gietijzeren pan met het deksel in de oven. Verwarm de oven en pan voor op 250 graden. Na 30 minuten zijn de oven en pan goed heet. Haal met ovenwanten de pan uit de oven en leg het brood erin. Je kan het horen sissen. Doe het deksel dicht en zet het snel weer in de oven.Bak het brood 25 minuten op 250 graden. Verwijder dan het deksel en bak nog 5 minuten om een mooie kleur op de korst te krijgen.


Haal het brood uit de oven en uit de pan. Verwijder ook het bakpapier. Laat het brood daarna op een rekje afkoelen voordat je het snijdt. Eet smakelijk!


“Maar Hij antwoordde en zei:

Er staat geschreven:

De mens zal niet van brood alleen leven,

maar van elk woord dat uit de mond van God komt.”

Mattheüs 4:4

21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page