Lichamelijk contact is zo belangrijk voor mensen dat geblinddoekte deelnemers van een onderzoek in de meeste gevallen diverse emoties goed kunnen herkennen gebaseerd op aanraking alleen. Door kleine verschillen in bijvoorbeeld duur en intensiteit van het contact kan men subtiele verschillen overbrengen wat helpt in het onderscheid maken tussen gevoelens die dicht bij elkaar liggen.[1]
Bij de schepping zei God al: “Het is niet goed dat de mens alleen is.” Genesis 2:18. We zijn geschapen als sociale wezens. Contact met andere mensen is heel belangrijk voor ons welzijn. Niet alleen om verbaal of digitaal met elkaar te communiceren, maar ook door gepast lichamelijk contact.
Aanrakingen
Van het eerste begin van ons leven tot en met onze laatste momenten in deze wereld speelt lichamelijk contact een belangrijke rol in onze ontwikkeling en lichamelijke en geestelijke gezondheid.
Het koesteren, knuffelen en vasthouden van je baby is essentieel voor de hechting, een vertrouwensrelatie opbouwen met jou als ouder en om de baby te kalmeren, maar ook voor de groei en ontwikkeling is het belangrijk.
Bij iedere leeftijd maken mensen bij positief onderling contact oxytocine aan. Dit is een neurotransmisser, die ook als hormoon kan functioneren. Oxytocine kalmeert stress en het helpt angst te verminderen. Ook verlaagt het agressie en is het belangrijk bij relaties en hechting. Het wordt daarom ook het ‘knuffelhormoon’ genoemd.
Aanrakingen verlagen verder zowel de hartslag en de bloeddruk als cortisol, het hormoon dat vrijkomt bij een reactie op stress.
Ook blijkt uit onderzoek dat lichamelijk contact invloed heeft op je weerstand. Personen die vaker geknuffeld worden door iemand die ze vertrouwen, worden minder vaak besmet na blootstelling aan een verkoudheidsvirus. Als ze toch ziek worden, hebben ze minder heftige symptomen vergeleken met mensen die minder omhelst worden.
Huidhonger
Huid-op-huidcontact is dus vitaal voor ons welzijn. Het maakt ons lichamelijk en geestelijk rustig en kalm. Ook heeft het een positief effect op onze weerstand.
De huidige ontwikkelingen en de digitalisering van de maatschappij zorgt ervoor dat veel mensen minder fysiek contact hebben met anderen. In het bijzonder geldt dat voor diegenen die alleen wonen.
Een diep verlangen naar een liefdevolle aanraking door een ander persoon wordt huidhonger genoemd. Het gaat dan niet (altijd) om intiem romantisch contact. Het schudden van handen, een high five, een schouderklopje of een omhelzing als je een familielid of vriend(-in) ontmoet is ook belangrijk lichamelijk contact. Dit soort aanrakingen helpen bij huidhonger.
Uit onderzoek blijkt dat alleenstaande ouderen minder sociale contacten hebben of hulp aan anderen bieden of ontvangen.[2]
De Bijbel spreekt ook hierover. In Jesaja lezen we over het effect van sociaal contact en naastenliefde op onze gezondheid.
“Is het niet dit, dat u uw brood deelt met wie hongerlijdt, en de ellendige ontheemden een thuis biedt, dat, als u een naakte ziet, u hem kleedt, en dat u zich voor eigen vlees en bloed niet verbergt?
Dan zal uw licht doorbreken als de dageraad, en uw herstel snel intreden.”
Jesaja 58:7-8a.
Wat we bijdragen aan het welzijn van anderen, reageert op onze eigen gezondheid. Ons eigen welzijn is nauw verbonden met dat van onze medemensen.
God is altijd dichtbij
Misschien ben jij alleenstaand, eenzaam of ervaar je huidhonger en verlang je naar nabijheid. Het kan heel lastig zijn om aan voldoende, fijne contacten te komen. Maar weet dit:
“Hoe onze omstandigheden ook zijn, we hebben een Gids om onze weg te wijzen;
hoe benard en verwarrend onze situatie ook is, we hebben een zekere Raadsman;
hoe verdrietig, vol rouw of eenzaam we ook zijn, we hebben een meelevende Vriend.”
COL 173.1.
God is altijd dichtbij. De Bijbel zegt het ons in diverse teksten.
“De Heere is nabij. … De HEERE is allen nabij die Hem aanroepen, … Nader tot God, en Hij zal tot u naderen.” Filippenzen 4:5, Psalm 145:18, Jakobus 4:8.
Al je zorgen mag je aan Hem vertellen, bij Hem neerleggen. Jezus zelf nodigt jou uit om dit te doen.
“Werp al uw zorgen op Hem, want Hij zorgt voor u. … Kom naar Mij toe, allen die vermoeid en belast zijn, en Ik zal u rust geven.” 1 Petrus 5:7, Mattheüs 11:28.
En er zitten mooie beloftes aan vast.
“Hij zal met u zijn. Hij zal u niet loslaten en u niet verlaten. Wees niet bevreesd en wees niet ontsteld. … En de God van de liefde en de vrede zal met u zijn.” Deuteronomium 31:8, 2 Korinthe 13:11.
Bronnen:
[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33196815/
[2] https://greatergood.berkeley.edu/article/item/touching_research#
Comentários