top of page

Contrastdouches versterken!

Bijgewerkt op: 10 feb.

Deze blog is geschreven door Dr. Ed Sigh, D.C. en Elizabeth Jane Hall en vertaald door Marjorie Alberts. Het artikel wordt gebruikt met toestemming van Wildwood Lifestyle Center. Meer informatie over de programma's die Wildwood aanbiedt en interessante blogs over gezondheid zijn te vinden op wildwoodhealth.com.


Als je een immuunboost nodig hebt, vermoeidheid wilt bestrijden, je cafeïneverslaving de baas wil worden of je gewoon energiek wilt voelen, kan de contrastdouche precies zijn wat je zoekt!


Wisseldouche contrastdouche versterkt immuunboots, vermoeidheid energie instructie uitleg


Wat is een contrastdouche?

Een contrastdouche of wisseldouche is het afwisselen van warm en koud water in een douche. De warme fase duurt altijd langer dan de koude fase. De contrastdouche bestaat meestal uit drie volledige cycli van warm en koud water. Bij elke cyclus is het nodig om de temperatuur van het warme water te verhogen en de temperatuur van het koude water te verlagen, zodat de bloedvaten blijven reageren. Zelfs met slechts één cyclus van afwisselend warm en koud water, wordt de immuniteit versterkt en worden ziektedagen verminderd.


Voordelen

Deze tonische hydrotherapiebehandeling stimuleert de bloedsomloop, verhoogt de circulerende witte bloedcellen en kan spierpijn na zware inspanning helpen voorkomen. Het hete water opent bloedvaten. Koud water daarentegen vernauwt ze. Zo werkt een contrastdouche als tonicum voor de bloedsomloop. Korte periodes van kou stimuleren het sympathische zenuwstelsel en verhogen daardoor de alertheid.

De wisseldouche kan helpen om een aanval van migraine voorkomen. Als je een contrastdouche neemt bij de allereerste tekenen van de migraine kan het de hoofdpijn in de kiem te smoren. Deze behandeling is beter na een massage dan voor een massage.


Waarschuwingen en contra-indicaties

Personen die lymfoedeem, hepatitis, multiple sclerose, epileptische aandoeningen, atherosclerose of andere vaataandoeningen, ernstig nierfalen, alcohol- of drugsverslaving, neuropathie hebben of zwanger zijn, mogen de contrastdouche over het algemeen niet doen, tenzij ze eerst met hun zorgverleners overlegd hebben. Zeer frequente contrastdouches worden niet aanbevolen voor personen met een te snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie).

Wacht ten minste twee uur na het innemen van medicijnen of medicijnen, of het eten van een maaltijd, voordat u hydrotherapie uitvoert, inclusief deze behandeling. Een zeer zwakke gezondheid en ernstige vermoeidheid zijn andere contra-indicaties.

Warm en koel contrast

Wees voorzichtig bij het gebruik van de contrastdouche bij diabetes en morbide obesitas. Inactieve personen reageren mogelijk niet goed op de kou. Een contrasterende warme en koele douche (in plaats van heet en koud) werkt beter voor mensen die bloedarmoede hebben, inactief zijn of een traag werkende schildklier (hypothyreoïdie) hebben. Pas de temperaturen en de lengte van de douche aan aan wat je kunt verdragen.


Benodigdheden

Hier is je checklist voor een contrastdouche: badthermometer, badmat, washandje om de ogen te beschermen, meerdere handdoeken, een badlaken om de cliënt in te wikkelen na het douchen en olijfolie. Zorg dat er altijd een stoel in de buurt is die tegen water kan. Zorg ervoor dat er een badmat op zijn plaats ligt. Houd handdoeken en washandjes bij de hand.


Procedure voor contrastdouches

Begin de douche bij 38°- 40° graden. Verhoog de temperatuur als de cliënt dit kan hebben. Houd de temperatuur twee tot drie minuten vast als de patiënt het verdraagt.


Draai het koude water volledig open en zet dan het warme water uit. Als u geen koud water verdraagt, verlaag dan de watertemperatuur door de koude kraan verder open te draaien en tegelijkertijd het hete water te verminderen om een ​​aanvaardbare koele temperatuur te bereiken. Het is veel effectiever om de veranderingen abrupt van warm naar koud te laten verlopen en vice versa. Koud moet 30 seconden duren.


Ga weer terug naar heet water, waarbij het heter wordt dan het eerste ronde heet water. Houd dit weer twee tot drie minuten aan als de cliënt het verdraagt.


Daarna volgt een tweede koudere douche. Maak het kouder dan de eerste keer koud. De koude douche moet dertig seconden duren.


Ga terug naar het hete water, tot 45°- 46° graden (of zoals getolereerd), gedurende één tot drie minuten. De derde warme douchestraal moet heter zijn dan de tweede warme douchestraal.

Gevolgd door rechte koude (of de temperatuur die getolereerd wordt) gedurende 30 seconden. Rust na de wisseldouche 20 minuten. Pas op dat je niet afkoelt.


Praktische tips

Wanneer je jezelf de contrastdouche geeft, kunt u de straal richten waar u deze het meest nodig heeft: op het gezicht als u een sinusitis heeft, op de middenrug als u moe bent of op pijnlijke spieren. Heet water droogt de huid uit. Breng dus na een wisseldouche een beetje koudgeperste olijfolie aan op je huid (behalve op je voetzolen, omdat dit kan leiden tot uitglijden).Disclaimer

De informatie in dit artikel is nuttig en leerzaam. Het is niet de bedoeling van de auteurs, het Wildwood Health Institute en/of Woord en Welzijn om het blogartikel in de plaats te stellen van diagnose, counseling of behandeling door een gekwalificeerde zorgverlener.Bronnen

Geert A. Buijze. The Effect of Cold Showering on Health and Work: A Randomized Controlled Trial. PLoS One. 2016; 11(9): e0161749. doi: 10.1371/journal.pone.0161749

More F. et al. Manual of Hydrotherapy and Massage. Pacific Press Publishing. Boise, Idaho. 1964.

Sinclair M. Modern Hydrotherapy for the Massage Therapist. Chapter 9. Lippincott, Williams, and Wilkins, 2008. P. 178.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page